Op een koude winterse dag gaat zo’n lekker warm toetje als appel-pompoencrumble er wel in. Heerlijk kruidig en zoet met een krokante topping!

Nagerecht voor 4 personen

25 g gemengde ongezouten noten, grof gehakt
40 g bloem
15 g havermout
30 g lichte basterdsuiker
30 g koude boter, in stukjes
2 stevige appels
30 g gedroogde abrikozen
250 g pompoenblokjes met oranje vruchtvlees (bijvoorbeeld Hokkaido)
1½ el speculaaskruiden
1½ el kristalsuiker
4 el crème fraîche
Extra nodig: ingevette ovenschaal, aluminiumfolie

Verwarm de over voor tot 200 °C. Schep de amandelen met de bloem, havermout, basterdsuiker en een mespuntje zout in een kom door elkaar.

Voeg de boter toe en wrijf met de toppen van de vingers tot een kruimelig mengsel. Zet de kruimels tot gebruik in de koelkast.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de parten in stukjes. Snijd de abrikozen in dunne reepjes. Schep de appel met de abrikoos, pompoenblokjes, de speculaaskruiden en de kristalsuiker door elkaar.

Doe het mengsel in de schaal en strooi de kruimels erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem het folie van de schaal en bak de crumble in nog 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer de crumble warm met crème fraîche.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 40 minuten

Tips

• Voeg een snufje gemberpoeder toe voor een extra spicy twist.
• Maak de crumble van te voren en zet hem tot gebruik in de koelkast. Verwarm de crumble, 15 minuten in de voorverwarmde oven (180 °C).