Heb je al eens een appelcake met appelmoes gemaakt? Ik wel, door toevoeging van wat appelmoes aan cakebeslag krijg je een lekkere smeuïge cake. Dus toen ik verleden week een doos met 4 potten appelmoes kreeg toegestuurd dacht ik direct, ik moet weer eens een appelmoescake bakken.

Appelmoes in pot, dan zul je misschien denken oké wat is daar zo bijzonder aan? Nu deze appelmoes bestaat uit 100% puur appel. Er is geen extra suiker of iets anders aan toegevoegd. En de 100% appelmoes smaakt ook nog eens lekker. Niet allen 100% appel maar ook nog eens 100% appelsmaak. Servero gebruikt voor deze appelmoes zoete appelrassen en de appels worden door een nieuwe manier van produceren korter verhit. Daardoor blijft de smaak beter behouden.

Ik heb mij regelmatig afgevraagd waarom er altijd zoveel suiker wordt toegevoegd aan de potten appelmoes. Want als je zelf appelmoes maakt, zeker als je zoete appels gebruikt, is suiker toevoegen meestal niet eens nodig. En nu staan die potten gewoon op het schap in de supermarkten in 3 verschillende varianten 100% appelmoes Original, Biologisch en Met Stukjes, in kleine en grote potten. Vind je appelmoes maken veel werk (dat is het zeker niet) dan kun je in ieder geval een goed en lekker alternatief kopen zonder toegevoegde suikers!

Voor 12 punten

125 g zachte boter (+ extra om te in te vetten)
200 g zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
2 kleine appels (± 180 g, bijv. Elstar)
4 eieren, gesplitst
200 g rietsuiker
100 g amandelmeel
1 tl kaneelpoeder
1 dl lauwwarme melk
100 g appelmoes
poedersuiker
Extra nodig: mixer met gardes, springvorm ø 22 cm

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de vorm en bestuif hem met bakmeel. Schil de appels, snijd ze in vieren en de klokhuizen eruit. Snijd de appelparten om de 3 mm in maar niet helemaal door.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met vetvrije gardes helemaal stijf. Klop de boter met de suiker romig. Voeg één voor één de eidooiers toe en klop ze door het botermengsel.

Klop het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel, het kaneelpoeder, de melk en de appelmoes erdoor. Schep het op het eiwit en spatel het door elkaar.

Schep het beslag in de vorm en strijk het uit over de bodem. Druk de appelparten erin. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 100 – 110 min. lichtbruin en gaar. Verlaag na 80 – 90 min. zo nodig de temperatuur naar 150 °C. Bak de cake verder af.

Zet de oven uit en laat de appelcake in de oven, met de deur op een kier, 15 min. afkoelen. Neem de ring van de vorm en laat de cake verder afkoelen. Bestuif de cake met poedersuiker en snijd hem in punten.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 110 minuten