Asperges, ham en ei quiches zijn een gouden combinatie, zeker als we het over de witte asperges hebben. Maar ook groene asperges combineren goed met ham en ei. In deze éénpersoons quiches spelen asperges, ham en ei de hoofdrol. Eenvoudig te maken en de voorbereiding kost slechts 20 minuten. Daarna doet de oven het werk. Deze quiches zijn ook heel lekker om mee te nemen naar een picknick.

Hoofdgerecht voor 2 personen

350 g groene asperges
4 plakjes hartig taartdeeg (diepvries), ontdooid
bloem om uit te rollen
2 plakken gekookte ham
6 krieleitjes
50 ml halfvolle melk
2 el fijngeknipte bieslook
Extra nodig: deegroller, bakpapier, 2 ovenschaaltjes bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schil de onderste helft van de asperges, snijd de asperges in stukjes en kook ze 5 minuten in gezouten water. Leg 2 plakjes deeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit ter grootte van het ovenschaaltje en bekleed het schaaltje ermee. Doe hetzelfde met de andere 2 plakjes.

Giet de aspergestukjes af en spoel ze koud. Leg in elk schaaltje een plak ham er verdeel de aspergestukjes erover. Klop de eieren met de melk en peper en zout naar smaak los. Roer er het bieslook door.

Schenk het eimengsel bij de asperges in de schaaltjes en strijk een beetje van het ei over de deegrandjes. Bak ze in de voorverwarmde oven 15 min. Verlaag de oventemperatuur tot 160 °C en laat de quiches in nog 15 min. gaar bakken. Laat ze iets afkoelen en serveer ze warm met een groene salade.

Bereidingstijd: ± 20 minuten en 30 minuten oventijd

Tip
Met dit recept kun je ook 4 kleine quiches maken. Gebruik dan een muffinvorm en bekleed elk van de 4 holletjes met een een stukje bakpapier en een plakje deeg.