Voor deze auberginelasagne met gehakt en amandelbechamel gebruik ik geen lasagnevellen maar plakken aubergine. Afgewisseld met een iets pittige gehaktsaus en een bechamelsaus gemaakt van amandelmelk en geitenkaas zet je een lekker ovengerecht op tafel.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 aubergines
6 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
200 g mager rundergehakt
1 blik tomatenpolpa à 400 g
1 el gedroogde oregano
2 tl el andaluskruiden of gerookt paprikapoeder
srirachasaus
25 g boter
25 g bloem
200 ml amandelmelk
30 g belegen geitenkaas, geraspt
½ el fijngesneden platte peterselie of koriander
Extra nodig: 2 met bakpapier beklede bakplaten en een ingevette ovenschaal

Was de aubergines en snijd ze in de lengte in plakken van ± 7½ mm. Leg ze op de beklede bakplaten. Bestrijk de plakken met olie en bestrooi ze met versgemalen peper en zout. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak ze 15 minuten.

Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit de ui al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de knoflook en het gehakt toe en bak het gehakt al omscheppend bruin en rul. Voeg de tomatenpolpa, de oregano, de el andaluskruiden en versgemalen peper, zout en srirachasaus naar smaak en laat het gehakt op een laag vuur 5 minuten zachtjes koken. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Bouw de auberginelasagne op. Leg van de twee aubergines eerst de kapjes in de ingevette ovenschaal en verdeel er een beetje van het gehaktmengsel over. Leg er weer aubergineplakken op en vervolgens weer wat van het gehaktmengsel. Ga door totdat alle aubergineplakken en het gehakt is opgebruikt. Eindig met de twee kapjes. Er liggen nu twee auberginevormige stapeltjes in de ovenschaal.

Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor. Laat de bloem op een laag vuur 3 minuten zachtjes pruttelen. Schenk de amandelmelk er beetje bij beetje bij en roer telkens goed door zodat de saus bindt. Roer de helft van de kaas erdoor en breng de saus op smaak met peper en zout.

Schenk de bechamel over de auberginestapeltjes. Bestrooi met de rest van de kaas en laat de aubergines in de voorverwarmde oven ± 10 minuten gratineren. Bestrooi de auberginelasagne met gehakt en amandelbechamel met de peterselie of koriander en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 10 minuten