Iedereen die mij kent weet ik ben gek op bakken. Eigenlijk zou ik elke dag wel een iets willen bakken. Koekjes, taarten, muffins, cakes, brood, makarons ‘t maakt niet uit als ik maar lekker aan de slag kan met gebak. Er kan dan ook geen fijn patisserieboek op de markt komen of ik koop het. Zo ook met het allernieuwste kookboek van Eke Mariën; Bakken met Kennis.

Patisserie is in tegenstelling tot ‘gewoon’ koken meer een exacte wetenschap. Kun je tijdens koken vanuit de losse hand ingrediënten toevoegen, bij patisserie is het een heel ander verhaal. Daar zijn wegen en meten van groot belang en enige afwijking kan al leiden tot een grote fiasco. Maar er zijn een aantal basisrecepten waarmee je, als ze eenmaal in je hoofd zitten, toch wel heel veel kunt variëren. En naarmate je vaker bakt leer je veel, dus door veel te experimenteren ga je steeds meer begrijpen van wat er tijdens het bakproces gebeurt.

Eke Mariën verdiepte zich al eerder in de wetenschap van het koken en schreef daar samen met Jan Groenwold twee prachtige boeken over. Dat hij nu zo’n fijn boek over bakken heeft geschreven verbaast mij dus helemaal niet. Het is zo’n boek dat iedereen die bakken leuk vindt eigenlijk zou moeten lezen én in de keuken paraat moet hebben. Eke deelt zoveel kennis en kunde in dit boek, daar wordt ik zelfs blij van!

De big five

De eerste hoofdstukken gaan over de big five, dé 5 ingrediënten waar het bij bakken om draait. Maar met die 5 ingrediënten ben je er nog niet bij brood en gebak. Dus komen al die anderen ook aan bod en gaat Eke uitgebreid in op het weglaten en vervangen van suiker, vet, gluten en dierlijke producten. En heb je die informatie doorgespit dan kom je bij de eigenlijke kunst van het bakken waarin wordt ingegaan op het bakproces en wat het verschil maakt in goed en mislukt gebak.

De kunst van het bakken

Met het lezen van de eerste vier hoofdstukken, heb je al heel veel kennis vergaard en kun je aan de slag om alles in de praktijk te gaan brengen! Hoofdstukken als koekjes, cake, taart, gebakken lucht, hartige taart en brood met verrukkelijke recepten en wederom heel veel informatie en kennis die Eke met je deelt. Met de 80 recepten in dit boek kun je helemaal storten op gebak en brood. Basisrecepten en leuke en verrassende recepten als bijzonder lekkere pindakoekjes met toffee tot een glutenvrije en zonder geraffineerde suiker bereidde wittebonen-dadelcake.

Er is ruim aandacht en tips voor vega, glutenvrij en het vervangen van geraffineerde suiker en dierlijke producten. Het enige dat ik miste in dit boek is wat meer aandacht voor het desembrood. Maar dat is eigenlijk een beetje muggenziften want voor de rest is het echt een fantastisch kookboek waar je, als je van bakken houdt, zeker veel plezier van zult hebben. Een boek voor een beginnende maar zeker ook voor de gevorderde ‘brood en banketbakker’!

Karakter Uitgevers, ISBN 978 9045 211 183, prijs: € 29,99

Eke verzorgt samen met Teest ook een cursus die bij dit boek hoort! Ga naar http://www.teest.nl/patisserie_cursus.php?pagina=104 voor meer info.