Zo’n blauwe bessen-amandelcake gaat er eigenlijk altijd wel in. Zelfs laat in de herfst zijn er nog blauwe bessen te koop. Doordat de blauwe bessen verwarmd worden krijgen ze een heerlijke intensere smaak die je ook in jam en confiture proeft. Met een dun laagje poedersuikersneeuw geef je de taart een winterse uitstraling.

Voor 12 punten

125 g zachte boter (+ extra om te in te vetten)
200 g zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
175 g blauwe bessen
4 eieren, gesplitst
200 g rietsuiker
100 g amandelmeel
2 tl kaneelpoeder
1 dl lauwwarme melk
100 g appelmoes
poedersuiker
Extra nodig: mixer met gardes, springvorm ø 22 cm

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de vorm en bestuif hem met bakmeel. Was de blauwe bessen en dep ze met keukenpapier droog.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met vetvrije gardes helemaal stijf. Klop de boter met de suiker romig. Voeg één voor één de eidooiers toe en klop ze door het botermengsel.

Klop het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel, het kaneelpoeder, de melk en de appelmoes erdoor. Schep het op het eiwit en spatel het door elkaar.

Schep het beslag in de vorm en strijk het uit. verdeel de blauwe bessen erover en druk ze iets in het beslag. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ± 80 minuten lichtbruin en gaar.

Zet de oven uit en laat de blauwe bessencake in de oven, met de deur op een kier, 15 minuten afkoelen. Neem de ring van de vorm en laat de cake verder afkoelen. Bestuif de blauwe bessencake met poedersuiker en snijd hem in punten.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 110 minuten