Ik zag boerenkool liggen en kreeg er à la minute trek in daarom maak ik vanavond deze lekkere boerenkoolstamppot met buffelmozzarella. Boerenkool wordt in Nederland meestal in de winter gegeten. In de winter komt deze lekkere koolsoort vers van de koude grond. In dit ovengerecht combineer ik onze oude vertrouwde boerenkoolstamppot met mediterrane ingrediënten als tomaat en mozzarella.

Deze buffelmozzarella is trouwens afkomstig van Nederlandse bodem. In het Overijsselse Oldemarkt kun je bij de Waterbuffelfarm overheerlijke buffelproducten kunt kopen. Vlees en kaas maar ook ijs en andere zuivel. ‘s Zomers lopen de buffels altijd buiten maar zodra het kouder wordt gaan ze op stal.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1250 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1 grote ui, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
3 el olijfolie
600 g gesneden boerenkool
1 el el andalus kruiden (of paprikapoeder met een snufje chilipoeder)
2 buffelmozzarellakaasjes
150 g cherrytomaatjes, in vieren
3 takjes basilicum
Extra nodig: ingevette ovenschaal

Kook de aardappelen in water met zout gaar. Fruit intussen in een grote pan de ui en de knoflook in de hete olie goudgeel en glazig.

Bak de boerenkool met en el andaluskruiden 5 minuten mee. Voeg 150 ml heet water en zout naar smaak toe en stoof de boerenkool op een laag vuur met de deksel op de pan in 10-15 minuten net gaar.

Controleer halverwege de kooktijd of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg eventueel nog wat extra water toe.

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Snijd de mozzarella in plakjes. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en schep de boerenkool erdoor. Voeg zo nodig nog wat kookwater toe zodat je een smeuïge stamppot krijgt.

Doe de stamppot over in de ovenschaal en verdeel er de mozzarella en de tomaatjes over. Laat de kaas in de voorverwarmde oven, in ± 5 minuten, een beetje smelten. Garneer de stamppot met basilicumblaadjes.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 5 minuten