Deze botercake met mandarijntjes krijgt door het toevoegen van mandarijn een lekkere friszoete smaak. Deze tijd van het jaar liggen er volop mandarijnen in de schappen. Meestal zoet en makkelijk te pellen. Van geel tot oranje van kleur. De Clementine is donker-oranje, zoet van smaak en zonder pit. Een prima mandarijn om in deze cake te verwerken.

Voor ± 24 plakken

8 kleine mandarijntjes, schoongeboend
200 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
150 g suiker
3 eieren, gesplitst
200 g bloem + extra om te bestuiven
50 g amandelmeel
1½ tl bakpoeder
Extra nodig: mixer met garde(s), cakevorm (± 11 x 25 cm)

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Rasp de oranje schil van de mandarijnen af. Pers en 4 uit, pel de rest van de mandarijnen en snijd ze in dunne plakjes.

Vet de vorm in en bestuif met bloem. Klop in een kom de boter met de suiker lichtgeel en luchtig. Voeg de eidooiers toe en klop alles verder luchtig. Voeg het mandarijnsap en de rasp toe en klop het er doorheen.

Voeg de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder toe en klop het door het botermengsel. Klop met een schone garde de eiwitten stijf. Spatel het eiwit door het beslag en spatel niet langer dan nodig is om het te mengen.

Doe het beslag over in de cakevorm. Leg de mandarijnplakjes in het midden op het beslag. Gebruik alleen de mooie plakjes.

Bak de cake in de voorverwarmde oven, in 70-80 minuten lichtbruin en gaar. Check na 60 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Dek de cake zonodig af met een stukje aluminiumfolie.

Neem de cake uit de oven en neem hem na 10 minuten uit de vorm. Laat de botercake met mandarijntjes helemaal afkoelen en snijd hem in plakken.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 80 minuten