Voor deze brandnetelpannenkoek met spek moet je de natuur in! Brandnetels zijn heel gezond en smaken nog lekker ook. Gebruik alleen de jongen toppen van de planten als ze nog geen bloemknopjes of bloemen hebben. Pluk ze op plaatsen waar geen auto’s rijden. Je kunt ze roerbakken, kort koken zoals spinazie en verwerken in soep, pannenkoeken, hartige taarten en omeletten.

Lunchgerecht voor 2 personen

60 g jonge toppen van brandnetel
100 g tarwebloem
½ tl kerriepoeder
1 ei
250 ml melk
2 el olijfolie en/of roomboter om te bakken
50 g spekreepjes, iets fijner gesneden

Was de brandnetels en blancheer ze 30 seconden in kokend water. Druk het overtollige vocht er goed uit.

Klop een glad beslag van de bloem, een mespunt zout, het kerriepoeder, het ei en de melk.

Verhit de helft van de olijfolie/boter in een ruime koekenpan en bak de helft van de brandnetels met de helft van de spek ± 1 minuut Schenk de helft van het beslag in de pan.

Bak de pannenkoek bruin en keer hem als de bovenkant bijna droog is. Bak op dezelfde wijze nog 1 brandnetelpannenkoek met spek. Lekker met stroop.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Pluk en was brandnetels altijd met huishoudhandschoenen aan, van de brandharen kun je behoorlijk last hebben. Toch ‘geprikt’. Wrijf dan goed met de blaadjes van de dovenetel dat dooft de brand een beetje.

Variatietips
Vervang voor een pannenkoek zonder vlees de spek door kleine blokjes kaas. Harde geitenkaas, komijnekaas en extra belegen kaas smaken ook erg lekker in de pannenkoek. Of bak wat zeewiervlokken mee.