Deze cheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paassnoepgoed. Ga helemaal los en gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke draai aan deze paastaart te geven.

Voor 12 personen

175 g volkorenkoekjes
90 g boter (+ extra om in te vetten)
1 el maïzena
75 ml versgeperst citroensap
300 g verse roomkaas (bijv. MonChou), in stukjes
500 g ricotta
275 g fijne kristalsuiker
rasp van 1 citroen
1 tl vanille-extract
5 (vrije uitloop) eieren
250 ml slagroom
1 zakje klopvast
4 el advocaat
60 g lichtgele en lichtgroene schuimkransen (4 stuks)
10 gesuikerde chocolade-eitjes (kievietseitjes)
Extra nodig: springvorm (ø 24 cm) bodem bekleed met bakpapier, mixer met garde(s), spuitzak met spuitmondje

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Verkruimel de koekjes en smelt de boter op een laag vuur. Schep het koekkruim erdoor. Verdeel de kruimels over de bodem van de vorm en druk ze met de bolle kant van een lepel aan. Vet de rand in met boter.

Roer de maïzena los met 1 el van het citroensap. Klop de verse roomkaas met de mixer met garde(s) romig en zonder klontjes.

Voeg de ricotta, de suiker, de citroenrasp en de rest van het sap en de vanille toe. Klop alles met de mixer tot een glad mengsel. Klop het maïzenamengsel erdoor.

Schenk het kaasmengsel op de koekjesbodem in de springvorm. Tik de vorm een paar keer voorzichtig op het werkvlak zodat eventuele luchtbelletjes verdwijnen.

Bak de taart in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant goudgeel is en de rand lichtbruin gekleurd is en net stevig aanvoelt. Zet de oven uit en laat de taart 40-50 minuten in de oven afkoelen.

Neem hem uit de oven en laat hem in de koelkast verder afkoelen.

Klop de slagroom met de klopvast stijf. En klop er de advocaat door. Doe de room over in de spuitzak en spuit kleine toefjes room op de taart.

Verkruimel de schuimkransen erboven en garneer met de kievietseitjes. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking)
Oventijd: ± 50 minuten

Tips
• Een cheesecake bereid in de oven heeft de neiging om te scheuren. De oorzaak is dat je hem dan net iets te lang in de oven hebt gehad. Daardoor droogt de vulling teveel en krijg je scheuren in je taart. Dit doet natuurlijk niets af aan de smaak maar ziet er niet zo mooi uit. Door de taart te garneren met toefjes slagroom ziet niemand de scheuren en zet jij een verrukkelijke feesttaart op tafel!
• Het schuim en de eitjes zijn erg gevoelig voor vocht. Garneer de taart dus vlak voor het serveren. Gaat de taart niet helemaal in een keer op? Snijd hem na het opspuiten met de room in punten en garneer de punten taart vlak voordat je ze serveert met verkruimelt schuim en eitjes.