Deze chocolade ganachetaartjes met tonkabonen smaken heel bijzonder. De tonkaboon is een smalle zwarte boon van zo’n 2 cm lang met een gerimpelde buitenkant. De boon is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft een complexe geur en smaak. Je proeft vanille maar ook kaneel, kruidnagel en bittere amandel. Je hebt maar weinig nodig om een intense smaak te krijgen en deze boon wordt veel gebruikt in desserts als ijs en in combinatie met chocolade. Door de sterke smaak heb je maar weinig nodig. Houd je vooral aan de aangegeven hoeveelheid want deze lekkere boon is bij hoge inname giftig.

Voor 8 taartjes

45 g blanke hazelnoten
25 gedroogde abrikozen, fijngehakt
50 g havermout
kaneelpoeder
60 ml vloeibare honing
15 g boter
1 eierdooier
230 g slagroom
2 tonkabonen, gehakt
180 g pure chocolade 60% vaste cacaobestanddelen, gehakt
Extra nodig: 8 ingevette taartringen ø 5 cm, bakplaat bekleed met bakpapier of aluminiumfolie, staafmixer

Verwarm de oven voor tot 160°C. Leg de taartringen op de beklede bakplaat. Hak 25 g van de hazelnoten fijn en de rest grof.

Meng de abrikozen, de fijngehakte hazelnoten en een snufje kaneelpoeder. Verwarm 30 ml van de honing met de boter en schep het, als de boter gesmolten is, door het havermoutmengsel. Roer de dooier erdoor. Verdeel het mengsel over de taartringen en druk het goed aan. Bak de bodempjes ± 8 minuten in de voorverwarmde oven.

Breng de slagroom met de tonkabonen aan de kook. Neem de pan van het vuur en denk hem af met aluminiumfolie en laat de slagroom 15 minuten trekken.

Doe de chocolade en 15 g boter in een hittebestendige kom. Zeef de slagroom en breng hem met 30 ml honing in een schone steelpan al roerende aan de kook. Schenk de slagroom over de chocolade en laat hem 5 minuten staan. Roer alles goed door totdat de chocolade gesmolten is. Zet de staafmixer erin en laat hem kort draaien.

Laat het chocolademengsel afkoelen tot dik vloeibaar en schenk het in de taartringen. Laat de taartjes in de koelkast in ± 1 uur helemaal opstijven.

Snijd met een puntig mes de taartjes van de taartringen los en garneer de chocolade ganachetaartjes met tonkabonen met de grof gehakte hazelnoten.

Bereidingstijd: ± 40 minuten (+ 30 minuten opstijven)
Oventijd: ± 8 minuten
Tip
Heb je geen tonkabonen in huis laat dan een half opengesneden vanillestokje of een kaneelstokje meetrekken in de slagroom. Op ga voor een pittige versie en laat een half opengesneden rode peper meetrekken.