Het idee voor deze chocolade havermoutreepjes met dadels komt uit een heel oud kookboek. De ‘Secrets of Success’ in 1994 uitgegeven door BBC Good Food. De ‘Secrets of Success’ was een rubriek in het toenmalige BBC Good Food magazine. Veel basis technieken zoals vis fileren, groot vlees braden en zelf ravioli en brooddeeg maken werden onder de loep genomen en zo nodig stap voor stap uitgelegd. Van heel eenvoudige gerechten tot meer complexere.

Dat het boek nog in mijn boekenkast staat is eigenlijk per ongeluk, het is bij de jaarlijkse opruiming er telkens weer doorheen gepiept. Dit jaar viel het boek mij wel op en tijdens het doorbladeren kwam ik een recept van chocolate date chips tegen waarvan ik dacht lekker! Ik heb het recept iets aangepast en de margarine vervangen door boter. Dat leek mij smakelijker en zoals ik dacht, deze lekkere chocoladereepjes combineren uitstekend bij een kopje espresso als afsluiting van een feestelijke diner. Dus het boek blijft ook dit jaar weer in de boekenkast staan…

Voor ± 42 stuks

100 g dadels, ontpit en fijngehakt
50 g zelfrijzend bakmeel
75 g extra pure chocolade, fijngehakt
75 g havermout
50 g lichte basterdsuiker
75 g koude boter, in stukjes
Extra nodig: vierkanten vorm van ± 20×20 cm bodem bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Breng de dadels met 2 eetlepels van het zelfrijzend bakmeel en 100 ml water aan de kook. Kook ± 5 minuten op een heel laag vuur.

Neem de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor. Blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is en laat het mengsel iets afkoelen.

Meng intussen voor de crumble de rest van het zelfrijzend bakmeel met de havermout, de suiker en een snufje zout. Wrijf met de toppen van de vingers de boter erdoor tot een kruimelig mengsel ontstaat1.

Schep de heft van het havermoutmengsel door het chocolademengsel en strijk dit uit over de bodem van de vorm. Strooi de rest van de crumble erover en druk het met vlakke hand iets aan.

Schuif de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ± 15 minuten lichtbruin. Neem de vorm uit de oven en laat hem 10 minuten op een rooster afkoelen.

Snijd de inhoud in reepjes en laat de chocolade havermoutreepjes in de vorm afkoelen. Snijd de chocolade havermoutreepjes met dadels, als ze zijn afgekoeld, nogmaals los. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Variatietips
Vervang de dadels ook eens door gedroogde vijgen of abrikozen. Of vervang de helft door gedroogde cranberry’s.