Deze chocolade-koffiekoekjes zijn echt mijn ‘guilty pleasure’. Lekkere knapperige koekjes met een volle chocolade-koffiesmaak en stukjes chocolade. Ik bak altijd een flinke hoeveelheid van deze koekjes want ze blijven lang goed. Eigenlijk worden ze, naarmate ze langer liggen, steeds lekkerder. Koekjes bakken is natuurlijk een leuk klusjes om met kinderen te doen. Vervang dan de koffie door 2 theelepels cacaopoeder.

Voor ± 40 koekjes

115 g zachte boter
115 g kristalsuiker
115 g donkere basterdsuiker
1 groot ei
200 g zelfrijzend bakmeel
mespunt zout
2 el instantkoffie (poeder of korrels)
1 tl cacaopoeder
150 g extra pure chocolade 70% of chocolade callets
extra nodig: mixer met gardes, bakpapier of bakmatjes

Klop de boter met de suiker zacht en romig. Voeg het ei toe en klop net zolang totdat het helemaal is opgenomen.

Voeg het bakmeel, een mespunt zout, de koffie en het cacaopoeder toe en meng met de mixer tot een kruimelig mengsel. Hak de chocolade grof en roer het erdoor. Zet de kom 20 minuten afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Bekleed 2 bakblikken met bakpapier of met bakmatjes.

Verdeel met 1 flinke theelepel en een hand het deeg in ± 40 kleine bergjes over de bakblikken. Druk het deeg wat bij elkaar.

Bak de koekjes in 10 minuten in de voorverwarmde oven bruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze op het bakblik iets afkoelen.

Schep ze met een platte spatel van het bakblik op taartroosters en laat ze verder afkoelen. Bewaar de koekjes in een goed afsluitbare trommel.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Wachttijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 10 minuten

Tip
Je kunt de pure chocolade ook vervangen door melkchocolade of door grof gehakte hazelnoten of amandelen.