Van deze chocoladekoekjes met cranberries en hazelnoten maak ik altijd een flinke hoeveelheid. In een goed afgesloten koektrommel of bewaardoos blijven ze zeker een week lekker knapperig. Maar ik denk eerlijk gezegd niet dat deze lekkere koekjes het einde van de week halen. Trouwens ik weet niet of het je lukt om er vanaf te blijven maar de volgende dag smaken ze nog lekkerder dan de dag waarop je ze bakt!

Voor ± 45 koekjes

200 g zachte boter
165 g fijne tafelsuiker
150 g donkere basterdsuiker
2 eieren
300 g zelfrijzend bakmeel
50 g cacaopoeder
125 g grof gehakte gedroogde cranberries
95 g grof gehakte pure chocolade of chocolade callets
75 g geroosterde blanke hazelnoten, grof gehakt
Extra nodig: 2 bakplaten bekleed met een bakmatje of bakpapier

Verwarm de oven voor tot 190 °C.

Klop de boter met de 2 soorten suiker en de eieren met een mixer met gardes lichtgeel en romig.

Voeg de rest van de ingrediënten toe en schep goed door of mix op de laagste stand. Verdeel bergjes deeg met ± 3 cm tussenruimte over een bakplaat en ak de koekjes in ± 12 minuten in de voorverwarmde oven gaar.

Verdeel intussen de rest van het deeg over een tweede met een bakmatje beklede bakplaat.

Neem de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten rusten. Laat ze op een taartrooster verder afkoelen.

Zet de tweede bakplaat in de oven en bak ook deze koekjes af. Neem ook deze koekjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.Bewaar de chocoladekoekjes met cranberries en hazelnoten in een goed afsluitbare trommel of voorraaddoos dan blijven ze zeker een week knapperig.

Bereidingstijd ± 35 minuten
Oventijd: ± 12 minuten

Variatietips

• Vervang de pure chocolade door melk of witte chocolade.
• Voeg naar wens 1 theelepel kaneelpoeder toe.
• In plaats van cranberries kun je ook grof gehakte gedroogde abrikozen of vijgen nemen.