Deze heerlijke romige chocoladetruffels met chilipeper of zeezout van pure chocolade had ik gedeeld op www.uitdekeukenvan8.nl maar ze zijn zo lekker dat ze ook een plekje verdienen op mijn eigen site. Ze doen het goed bij een lekkere kop koffie, espresso of latte. Werk, als je ze maakt, snel en met koele handen want hoe warmer het chocolademengsel hoe zachter het wordt en hoe lastiger het te verwerken is. Met chilipoeder of zeezout geef je net even een andere draai aan de chocoladetruffels. Ik bewaar ze in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast. Zo kunnen er geen luchtjes van andere etenswaren aan de truffels komen.

Voor ± 22 truffels

150 ml slagroom
140 g pure chocolade
1½ tl boter
stukje pure chocoladereep (± 25 g)
± 1½ el cacaopoeder
chilipoeder
fijn zeezout
Extra nodig: mixer met garde, kaasschaaf of scherpe rasp

Breng de slagroom aan de kook. Doe de chocolade met de boter in een schaal of kom. Schenk de hete slagroom erop en roer totdat alles gesmolten is.

Zet de schaal ± 15 minuten in de koelkast zodat het chocolade iets kan opstijven. Het mag niet helemaal hard worden.

Schaaf of rasp de chocoladereep in schilfers boven een bordje. Zeef het cacaopoeder boven een ander bord.

Neem het chocolademengsel uit de koelkast en klop het met de mixer tot het luchtig en licht van kleur is. Verdeel het in twee gelijke porties en roer door de ene helft een flinke mespunt chilipoeder en door de ander helft een mespunt zeezout. Proef de beide mengsels en voeg zo nodig nog wat extra chili of zeezout toe.

Vorm telkens met 2 koffielepels ovale bolletjes van het mengsel. Rol de chilitruffels door de chocoladeschilfers en de zeezoutruffels door het cacaopoeder. Leg ze naast elkaar in een afsluitbaar bakje. Laat ze in de koelkast in ± 30 minuten helemaal opstijven.

Neem de chocoladetruffels met chilipeper of zeezout voor het serveren 15 minuten van tevoren uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen en zacht en romig worden.

Bereidingstijd: ± 30 minuten (+ ± 30 minuten opstijven)

Tips

• Naturel truffels maken? Laat het chilipoeder en het zeezout dan achterwege.
• Rol de natureltruffels ook eens door gemalen kaneel of poedersuiker.
• Met alcohol? Voeg aan naturel truffels een paar druppels amaretto, rum of koffielikeur toe.