Met dit recept voor zelf marmelade maken van collega Annelène van Eijndhoven maak je een flink aantal potten verrukkelijke sinaasappelmarmelade. Ik had een flinke zak biologische bittere sinaasappels gekocht op de Little Italy beurs en die lagen nog steeds in de groentelade. Gelukkig blijven ze lang goed en had ik van de week eindelijk tijd om ze te verwerken.

Voor 15 potten

2½ kg biologische bittere sinaasappels
2 biologische citroenen, uitgeperst
1½ limoen, uitgeperst
1250 g geleisuiker extra
Extra nodig: ± 18 schone potten ( inhoud 200 ml), jamketel of ruime pan

Boen de sinaasappel onder koud stromend water schoon. Doe ze met ongeveer 3 liter water in een ruime pan (of ver deel het over twee pannen) en kook de sinaasappels met een deksel op de pan ± 2 uur op een heel laag vuur. Laat de sinaasappels in het vocht afkoelen en ze de pan in de koelkast of de kelder.

Haal de volgende dag de sinaasappels uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht. Halveer de sinaasappels, zorg dat de kroontjes aan de zijkant zitten en schep het vruchtvlees uit de schillen. Doe dit boven een pan zodat het uitlekkend vocht in de pan komt. Schraap zoveel mogelijk van het witte gedeelte van de schillen. Doe het voorzichtig zodat de schillen heel blijven.

Halveer de schilhelften en leg ze op elkaar. Snijd de schillen in hele dunne reepjes van maximaal 3 cm lang.

Breng het uitgeschepte vruchtvlees met de pitten en het uitgelekte sap aan de kook en kook 15 minuten op een laag vuur. Draai het vruchtvlees met het sap door een zeef. Gooi het pulp dat overblijft weg.

Weeg de gezeefde massa met de schilreepjes, het citroen- en limoensap. Voeg zoveel van het kookvocht toe totdat je 3 kilo hebt. Schep er de geleisuiker door en breng alles al roerende aan de kook. Laat de marmelade ± 5 minuten borrelend koken.

Schep de marmelade in de potten, sluit ze direct en zet ze 5 minuten ondersteboven. Keer de potten en laat de marmelade afkoelen. Bewaar de marmelade van Annelène op een koele plaats.

Zelf marmelade maken is even een werkje maar wel een leuk werkje en als hij klaar is heb je een flinke hoeveelheid potjes verrukkelijke marmelade in huis.

Voorbereidingstijd: ± 2 uur en 15 minuten + 1 nacht wachten
Bereidingstijd: ± 2 uur