Deze citroen mascarpone taart maakte ik voor het eerst toen ik een recept moest schrijven waarin de alom bekende zure citroen kogels werden verwerkt. Inmiddels is deze taart een van onze favorieten. Het zachtromige van de mascarpone combineert mooi met het knisperige van de zure citroen kogels. En het resultaat? Een verrassend lekkere en bijzondere citroentaart!

Gebak voor 12 punten

Ingrediënten
150 g tarwebiscuit
85 g roomboter
2 (biologische) citroenen
6 blaadjes gelatine
400 g mascarpone
100 g suiker
125 ml slagroom
10 zure citroen kogels (Napoleon)

Extra nodig: springvorm ø 24 cm, bakpapier, eventueel een keukenmachine of deegroller

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een plastic zakje en maak ze fijn met een deegroller. Smelt de boter en roer het koekkruim erdoor. Verdeel het koekkruim over de bodem en druk het met de bolle kant van een lepel aan. Zet de vorm in de koelkast.

Boen 1 citroen goed schoon en rasp de gele schil dun af. Pers beide citroenen uit. Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.

Roer de mascarpone met de suiker door elkaar. Klop de slagroom stijf. Verwarm het citroensap tot tegen het kookpunt en los er, van het vuur af, de goed uitgeknepen gelatine in op.

Laat het afkoelen tot lauwwarm en roer het gelatinemengsel door de mascarpone. Spatel de slagroom en de citroenrasp erdoor en verdeel het mengsel over de taartbodem. Laat de taart in de koelkast ± 2 uur in opstijven.

Hak de zure citroen kogels in stukjes door ze tussen 2 velletjes keukenpapier te leggen en er met de bodem van een steelpan op te slaan. Doe het voorzichtig zodat niet al het snoep door de hele keuken vliegt!

Snijd de taart langs de rand met een scherp mes los en verwijder de rand van de springvorm. Bestrooi de citroen mascarpone taart vlak voor het serveren met de gehakte zure citroen kogels. Snijd hem in punten.

Tip
Strooi de gehakte zure citroenkogels pas vlak voor het serveren over de taart want als de taart lang staat smelt het snoep en is effect een beetje weg! Ook kun je de taart zonder citroenkogels in punten snijden en er later het gehakte snoep over strooien.