Het vorige boek van Hidde de Brabander is een van mijn favoriete bakboeken, een lekker dik boek dat vol staat met technieken en bijbehorende recepten. Dus toen er een nieuwe van hem uitkwam moest ik die natuurlijk ook hebben. En wederom een goede aankoop. Deze keer een andere insteek maar net zoals in Pattiserie. staat de De Brabander Bakt ook vol verrukkelijke zoete recepten en heel veel tips.

Heel Nederland bakt en zit aan de buis gekluisterd als ‘Heel Holland Bakt’ en ‘De Brabander Bakt’ te zien is. Mede door dit soort programma’s is ook in ons calvinistische land het bakvirus toegeslagen. Ik heb er eerlijk gezegd al mijn hele leven ‘last’ van. Zodra ik op mijn zelf woonde sloeg ik aan het bakken. In eerste instantie mijn moeders appeltaart, boterkoek en zandkoekjesrecepten maar al snel kocht ik gespecialiseerde bakboeken en maakte ik het ene na het andere gebak. En nog steeds ben ik er verslaaft aan. Als ik een leuk boek over zoete bereidingen zie liggen moet ik het gewoon kopen!

Mijn spectaculaire kerstdessert

In het nieuwste boek van Hidde had ik voor kerst iets leuks gevonden, de chocoladebal, dat had ik nog nooit gemaakt en het stond al een poos op mijn to do lijstje. Dus toen ik het tegenkwam in Hiddes nieuwste boek was dat het moment om het eens te proberen.

Nu werk ik vaker met chocolade dus ik dacht dat doe ik even. Helaas ging het niet helemaal goed. Gelukkig had ik een pré-kerstdiner georganiseerd dus dat het niet helemaal uitpakte als op de foto was niet zo heel erg. Het was eigenlijk wel hilarisch want heb jij wel eens een dessert geserveerd met een halve chocoladebal waar een stukgeprikte ballon aan de onderzijde geplakt zit?

Doordat ik had bedacht dat ik de bal over een warm taartje met een bol ijs met fruit zou plaatsen ging de chocolade, zoals gepland, smelten. Tja en toen viel ik door de mand en kwamen de rode, groene, gele en blauwe ballonnetjes tevoorschijn. Gelukkig konden onze vrienden er om lachen en stiekem waren ze zelfs blij dat er bij mij ook weleens iets misgaat… Na mailcontact met Hidde was ik er al snel achter wat er mis was gegaan. Toch de chocolade niet goed teruggekoeld. De volgende poging was voor het echte kerstdiner en toen lieten de ballonnen wel goed los van de chocolade! Dus de volgende keer doe ik echt wat er in het recept staat en trek ik niet meer mijn eigen plan.

Lekker zoet voor groot en klein

Inmiddels heb ik heel wat recepten uit dit boek gemaakt en allemaal gelukt natuurlijk want de instructies zijn echt foolproof. Traditionele recepten met een leuke twist zoals de chocoladepavlova met bourbon-whiskey en popcorn en Paris-brest. Maar ook verrukkelijke desserts als gateaux chaud met passievrucht en pure en witte chocolade en home made snoepgoed. Van marshmallows tot aan lollies vind je in dit leuke bakboek. En dan is er ook nog een hoofdstuk met specials, bijzondere recepten zoals olijfolie-ijs en een cocktail-dessert waar Hidde’s favoriete cocktail de Singapore Sling model voor heeft gestaan. In het laatste hoofdstuk staat eten met vrienden centraal. Met gevulde crêpes, madeleines en de bovengenoemde chocoladebal.

De Brabander Bakt is een boek vol zoete lekkernijen. Bekende zoete gerechten maar ook zoetigheid dat je niet direct zelf zou maken. Want winegums, lolly’s, eclairs, millefeuille, chocolapasta, nougat, toffees, je kunt het allemaal ook zelf maken.

Om kort te gaan: Een superlekker boek voor iedere thuisbakker die van zoete gerechten houdt en het leuk vindt om ze zelf te maken. Een echte aanwinst voor je kookboekenkast!

De Brabander Bakt, Hidde de Brabander, A. W. Bruna Uitgevers B.V. ISBN 987 94 005 0941 2, € 20,-