Eend met sinaasappel of canard à l’orange is een echte klassieker uit de Franse keuken. Een superlekker weekendgerecht waarin de saus op een klassieke wijze gebonden wordt met beurre manié. Een makkelijk te maken mengsel van bloem en boter waarmee je op een eenvoudige manier sauzen en jus kunt binden. Eendenbouten kun je kopen bij de poelier. Maar als je geen eendenbouten op de kop kunt tikken kun je ook mooie biologische kippenbouten gebruiken.

Hoofdgerecht voor 2 personen

30 g bakboter
2 eendenbouten met vel à 200 g
3 sinaasappels
200 ml sinaasappellikeur (bijv. Cointreau)
1 el suiker
1 el kruidenazijn
150 ml gevogeltefond
½ el beurre manié (zie tip)
½ el fijngesneden platte peterselie

Verhit 25 g van de boter in een braadpan en bestrooi de eendenbouten met peper en zout naar smaak. Braad ze rondom aan. Temper het vuur en laat de bouten op een heel laag vuur, met de deksel op de pan, 40 minuten zachtjes stoven. Keer ze regelmatig.

Schil intussen 1 sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het uitlekkend sap op. Pers de andere sinaasappels uit. Je hebt 150 ml sap nodig.

Schenk na 40 minuten stoven 100 ml cointreau in de pan en stoof nog 5 minuten op een laag vuur.
Neem de eendenbouten uit de pan en houd ze warm.

Zeef het braadvocht en breng het braadvocht met het sinaasappelsap, de suiker, de azijn en de fond in een schone pan aan de kook en laat alles op een laag vuur zachtjes inkoken tot de helft van de hoeveelheid.

Bak de sinaasappelpartjes in de koekenpan in 5 g boter 2 minuten per kant en neem ze uit de pan.

Bindt de saus met beurre manié (zie tip). Roer de saus telkens goed door. Serveer de eend met de saus en de sinaasappelpartjes. Garneer met peterselie.

Deze eend met sinaasappelsaus smaakt lekker met aardappelpuree en gebakken regenboogwortels en partjes rode ui. Voeg eventueel voor extra kleur nog wat gekookte doperwtjes toe.

Tip
Beurre manié is een mengsel van gelijke delen bloem en boter. De bloem wordt door de boter geprakt en wordt ik kleine vlokjes aan warme sauzen of jus toegevoegd om ze te binden. Bewaar beurre manié in een afgesloten potje of koelkastdoosje