Feestelijke boterkoekjes bakken is een leuk werkje om samen met de kinderen te doen op de vrije woensdagmiddag of in de vakantie. Deze koekjes heb ik gegarneerd met behulp van een deegroller met print. Ik kocht deze deegroller bij PastryMade, een bedrijfje in Polen. Helaas kwamen er, door het instagramfilmpje dat PastryMade gemaakt had, afgelopen november en december zoveel bestellingen bij dit bedrijf binnen dat de bezorging een flinke vertraging op liep. Maar inmiddels heb ik een leuke deegroller met een print van een haantje binnen. Het is beslist de moeite waard om de site te bezoeken want ze hebben heel veel leuke deegrollers in hun assortiment en regelmatige aantrekkelijke aanbiedingen. Bijtijds bestellen en met een beetje geduld komt het goed. Als je niet in het bezit bent van zo’n deegroller met print kun je deze feestelijke boterkoekjes bakken en ze versieren met (gekleurd) suikerglazuur of met gesmolten chocolade.

Voor ± 32 Koekjes

300 g bloem
115 g poedersuiker
150 g koude boter, in stukjes
1½ el olijfolie
1 klein ei
Extra nodig: deegroller, eventueel deegroller met print, koekstekers naar eigen keuze, 2 bakplaten bekleed met een bakmatje of bakpapier.

Meng de bloem met de poedersuiker en een mespunt zout. Voeg de boter, de olijfolie en het ei toe en wrijf alles met de toppen van de vingers tot een kruimelig mengsel.

Vorm en een afgeplatte bal en rol het deeg uit, op een met bloem bestoven aanrecht, tot een lap van 3-4 mm dik. Ga er met de deegroller met print overheen en druk niet te hard. Steek koekjes uit de plak deeg.

Leg de koekjes op een bakplaat. Zet de bakplaat vershoudfolie 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Maak op dezelfde wijze nog meer koekjes tot al het deeg is opgebruikt.

Bak ze in de voorverwarmde oven in ± 9 minuten goudgeel. Laat de feestelijke boterkoekjes op een taartrooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Koeltijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 9 minuten per bakplaat

Tips

• Roer 200 g poedersuiker los met een beetje water zodat je ene dik wil glazuur krijgt. Doe het in een boterhamzakje en garneer de koekjes ermee of bestrijk de koekjes met het glazuur.
• Smelt 200 g pure chocolade au bain marie lepel de chocolade over de koekjes.Laat het glazuur opstijven.