Zelf gevulde speculaas maken is helemaal niet moeilijk en qua smaak minstens zo lekker als die van de banketbakker. Gebruik wel amandelspijs van goede kwaliteit die is wel iets duurder maar het is het dubbel en dwars waard.

Voor ± 20 stukken

250 g bloem+ extra om uit te rollen
1 tl bakpoeder
150 g bruine basterdsuiker
1-2 el speculaaskruiden
160 g koude boter
1 el melk
300 g amandelspijs
3 eieren
sinaasappelrasp van 1 schoongeboende sinaasappel
20 blanke amandelen
Extra nodig: bakvorm van 20 x 25 cm, bakpapier

Roer de bloem met een mespunt zout, het bakpoeder, de suiker en de speculaaskruiden door elkaar. Snijd de boter er met twee messen door en voeg de melk en ½ losgeklopt ei toe. Kneed tot een soepel deeg. Verpak het in huishoudfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.

Verkruimel de amandelspijs en roer er 2 eieren en de sinaasappelrasp door. Meng alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot lappen van 20×25 cm. Leg 1 lap deeg in de vorm. Verdeel het amandelspijsmengsel erover en dek het af met de rest van het deeg. Druk het met vlakke hand aan. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg. Bestrijk ook de amandelen met ei.

Bak de speculaas in een voorverwarmde oven in ± 40 minuten bruin en gaar. Laat de speculaas iets afkoelen en snijd hem in ± 20 vierkantjes.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 40 minuten

 

Variatietip

• Vervang de sinaasappelrasp ook eens door mandarijn of citroenrasp.