Deze kerstboomkoekjes zijn leuk om samen met de kinderen te bakken. Maak er een klein gaatje in en hang ze in de kerstboom. Of verpak er een paar in een stukje wit tule en bind het met een mooi lint aan of klein papieren kerstservetje en geef iedere gast zo’n lekker cadeautje mee naar huis. Natuurlijk kun je ze ook bij de thee of koffie serveren!

Voor ± 36 koekjes

300 g bloem + extra om te bestuiven
½ tl kaneelpoeder
100 g zachte boter
100 g witte basterdsuiker
2 el vloeibare honing
1 groot ei
Extra nodig: keukenmachine, deegroller, uitsteekvormpjes, bakplaten bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Meng de bloem met een snufje zout, het bakpoeder en het kaneelpoeder in de keukenmachine of met de hand. Voeg terwijl de machine draait de boter, de suiker, honing en het losgeklopte ei. Stop de machine als het deeg een bal vormt.

Neem het deeg uit de machine en kneed het nog even kort door. Voeg als het te droog is een beetje koud water toe en als het te vochtig is nog wat bloem. Verdeel het deel in 2 gelijke gedeelten en vorm en 2 afgeplatte schijven van.

Verpak een deel in vershoudfolie en rol de andere op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ± 5 mm dik. Steek er koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak eventueel met een satéprikker een klein gaatje in de koekjes zodat je ze straks in de boom kunt ophangen. Zet de bakplaat als hij vol is ± 30 minuten in de koelkast.

Rol de andere plak deeg ook uit en maak koekjes op dezelfde wijze. Kneed alle restjes van het deeg snel door elkaar, rol ook deze weer uit en steek er koekjes uit. Ga door tot al het deeg is opgebruikt.

Bak de koekjes in ± 20 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen. Versier de kerstboomkoekjes naar wens met suikerglazuur (zie tip).

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Koelen:± 30 minuten
Oventijd: ± 20 minuten per bakplaat

Tip

Suikerglazuur maken
Zeef 400 g poedersuiker boven een kom en voeg 75 ml koud water toe. Roer goed door elkaar en voeg al roerende nog ± 25 ml water toe. Stop zodra het glazuur heel dik vloeibaar is. Voeg eventueel kleurstof naar wens toe en doe het glazuur in een plastic boterhamzakje. Knip er een heel kleun puntje af en garneer de koekjes met het glazuur. Je kan dat heel precies doen met hele dunne lijntjes maar ook het zakje zigzaggend over boven de koekjes bewegen geef een leuk resultaat. Als je dit laatste doet heb je ongeveer de helft van de hoeveelheid glazuur nodig.