Met dit recept van gebakken witlof met feta, hazelnoten en spelt zet je een verrassend recept met witlof op tafel. Er was een tijd dat ik echt gruwelde van witlof, als ik het al rook was mijn eetlust subiet verdwenen. Dat had hoofdzakelijk te maken met de gestoofde witlof die mijn oma en moeder vroeger op tafel zette. Later werd dat witlof met ham en kaas uit de oven. Dat was al een hele verbetering. Tegenwoordig eten we geen doorgekookte groenten meer. En juist die witlof is een prima groenten om te verwerken in tal van lekkere gerechten. Van een hartige taarten tot aan salades. Maar ook in soepen en wokgerechten doet deze groente het goed. Dus probeer eens iets anders met witlof en ga vandaag voor dit witlof recept zonder vlees.

Hoofdgerecht voor 2 personen

200 g spelt
500 g witlof
200 g feta
¼ granaatappel
40 g blanke hazelnoten, grof gehakt
3 el olijfolie
2 middelgrote uien, in boogjes
6 el fijngesneden platte peterselie
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Kook de spelt volgens de bereidingswijze op de verpakking in ± 20 minuten gaar. Was en snijd de witlofstronkjes, afhankelijk van de grootte, in de lengte in 4 – 6 parten. Verbrokkel de feta. Wip de granaatappelpitten uit de schil en verwijder de velletjes.

Verdeel de hazelnoten over de met bakpapier beklede bakplaat. Stel de oven in op 200 °C en schuif de bakplaat met de hazelnoten direct in de oven. Rooster de hazelnoten in ± 9 minuten lichtbruin. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan of wok en bak de ui al omscheppend in ± 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de witlof toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee. Voeg een beetje zout naar smaak toe en schep de witlof op een schaal.

Serveer de witlof met de spelt en de feta. Garneer de gebakken witlof met feta en spelt met de granaatappelpitten, hazelnoten en peterselie.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Gebruik je niet de hele granaatappel? Je kunt de rest ongeveer een dag of 4 bewaren in de koelkast. Dek de vrucht dan losjes af met huishoudfolie. Of wip alle pitjes eruit en vries ze in.

Variatietips
• De hazelnoten kun je ook vervangen door walnoten, amandelen, pijnboompitten of geroosterd sesamzaad.
• Ook met de kaas kun je naar hartenlust variëren. Neem ook eens blokjes belegen boerenkaas, komijnekaas of een blauwschimmelkaas. Ik neem als ik een blauwschimmelkaas gebruik wel iets minder kaas, 150 g is dan voldoende.

Kijk ook eens naar de andere recepten met witlof in de hoofdrol:
Tortilla met witlof en tomaat
Geroosterde witlof met sinaasappel, anijs en kappertjes
Witlofsalade met meloen en srirachadressing
Tarte tatin van witlof met feta
Witlofsoep met zwarte knoflookroom