Voor vanavond staan deze lekkere gehaktballetjes in mediterrane tomatensaus op het menu. Wel iets meer ingrediënten dan gewoonlijk voor een doordeweeks gerecht maar zo lekker dat ik het toch met jullie deel. Door rund en varkensvlees te combineren krijg je heerlijke sappige balletjes. Ik heb deze keer gekozen voor vlees maar je kunt natuurlijk ook vegetarisch balletjes verwerken in dit gerecht. Gebruik dan alleen de ingrediënten voor de saus en neem je een groentebouillontablet. In ± 25 minuten staat er dan een vegetarische versie van deze lekkere gehaktballetjes in mediterrane tomatensaus op tafel.

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 uien
4 teentjes knoflook
150 g oranje snackpaprika’s
1 vleestomaat (± 300 g)
200 g tartaar
200 g half om half gehakt
1 groot ei (L)
2 el tomatenpuree
1 el el andaluskruiden of gerookte paprika
30 g paneermeel
3 el olijfolie
1 blik tomatenblokjes à 400 g
150 ml witte wijn
1 runderbouillontablet
6 el fijngesneden platte peterselie

Pel de uien. Snipper 1 ui en snijd de andere 2 in dunne partjes. Pel de teentjes knoflook. Halveer de paprikaatjes, verwijder de steelaanzetten en de zaadlijsten. Was en snijd de tomaat in stukjes.

Meng de beide vleessoorten met de gesnipperde ui, 3 gesnipperde teentjes knoflook, het ei, de tomatenpuree, 2 theelepels el andaluskruiden, paneermeel en versgemalen peper en zout en vorm er balletjes van (4-5 cm ø).

Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de balletjes rondom bruin aan. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Bak de uipartjes met 1 uitgeperst teentje knoflook en de paprika ± 5 minuten in het bakvet. Voeg de vleestomaat toe en bak 2 minuten mee.

Schep de tomatenblokjes, de rest van de el andaluskruiden, de wijn en de verkruimelde bouillontablet erdoor. Breng de saus aan de kook.

Doe de balletjes terug in de pan en stoof de balletjes nog 7 minuten met een deksel op de pan. Bestrooi de gehaktballetjes in mediterrane tomatensaus met de peterselie in serveer direct. Lekker met orzo* of andere pasta en kropsla met een balsamicodressing.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

* Orzo is Italiaans voor gerst en dat is waar deze pastasoort op lijkt, op gerstkorrels. Deze pasta wordt ook wel risoni (grote rijstkorrel) genoemd. Deze kleine pastasoort smaakt ook lekker in salades en soepen.