Deze gekonfijte kippenpootjes maak ik regelmatig. Het is fijn om iets lekkers op voorraad te hebben als je onverwacht gasten krijgt. Met deze gekonfijte kippenpootjes op voorraad en wat verse groenten zet ik in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel.
Voor 12 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten + 24 uur pekelen en 4-6 uur oventijd
12 biologische kippenpootjes
1 el pekelzout
2 tenen knoflook, gepeld
10 peperkorrels, gekneusd
1 el jeneverbessen
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
1½ l neutrale olijfolie
extra nodig: 2 schone weckpotten
Los het zout op in 1½ l water en leg de kippenpoten erin. Pekel de kip 24 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 80 °C. Neem de kippenpootjes uit het pekelbad en dep ze droog. Leg ze in een passende ovenvaste braadpan
Verdeel er de knoflook, peperkorrels, jeneverbessen, rozemarijn en tijm over en schenk de olie erop. Laat de kip, met de deksel op de pan, in de voorverwarmde oven, in 4-6 uur helemaal gaar worden.
Neem de pan uit de oven. Verdeel de kippenpootjes over schone potten en schenk de warme olie erop. Sluit de potten direct en laat ze afkoelen. Bewaar de gekonfijte kippenpootjes in de kelder of koelkast.
Tip
Gekonfijte kippenpootjes zijn het allerlekkerst als je ze na het konfijten in de oven goudbruin bakt. Leg ze in een ovenschaal zonder extra vet en laat ze in een voorverwarmde oven (225 °C) in 20 minuten door en door warm en lichtbruin bakken. Verdeel eventueel rondom de kippenpootjes gekookte aardappelparten en schep er 2 el van de olie van de gekonfijte kip door.