Wij eten graag iets warms tijdens de lunch en deze gemarmerde aardappelsoep met pastinaak en daslook maakte ik van de week. Er staat nog verse daslook in de tuin maar het loopt nu wel af. Binnenkort is het seizoen echt voorbij en moeten we weer wachten tot het volgend voorjaar. Dus nu is het dé tijd om nog snel wat gerechten maken waarin daslook verwerkt wordt. Bij mij staan inmiddels flink wat doosjes daslookpesto in de diepvries en ook heb ik een paar potten daslookmayonaise gemaakt.

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen

2 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
500 g aardappelen, geschild en in kleine stukjes
400 g pastinaak, geschild en in halve plakjes
750 g groentebouillon
1 handje spinazie, gewassen
5 bladen daslook, gewassen
100 ml slagroom
Extra nodig: staafmixer

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui 3 minuten. Voeg de aardappel en de pastinaak toe en bak ± 5 minuten mee. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 25 minuten op een laag vuur.

Blancheer intussen de spinazie en de daslook 1 minuut in kokend water. Schep de spinazie en de daslook met een schuimspaan uit de pan (kookwater niet weggooien) en spoel koud.

Doe de spinazie en de daslook in een hoge kom en pureer met de staafmixer. Wrijf de puree door een zeefje en voeg als het te dik is een beetje van het kookwater toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Pureer de soep en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Houd 2 eetlepels slagroom apart en roer de rest door de soep.

Schep de soep in kommen, druppel er wat slagroom en spinazie-daslookpuree in. Haal er een cocktailprikker door om een marmereffect te krijgen. Serveer de gemarmerde aardappelsoep met pastinaak en daslook direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Lekker erbij:
Serveer als lunch met een zuurdesemboterham belegd met geitenkaas, plakjes radijs en tuinkers.

Tip
Geen daslook in de tuin? Gebruik dat een bosje bieslook en een teentje knoflook. Blancheer beide in plaats van de daslook met de spinazie mee.

Nog meer lekkere recepten met daslook:
Hollandse daslookpesto maken
Spaghetti met zalm en daslookpesto
Wildplukstamppot met look zonder look
Raapstelensoep met daslookbloemetjes
Zelf geitenkaas maken van geitenmelk en daslook