Voor het weekend staat deze geroosterde bloemkool met rode rijst en paprikapesto bij ons op het menu. Rode rijst is heel smaakvol en voedzaam en in combinatie met geroosterde bloemkool, paprikapesto en basilicumolie zet je een bijzonder gerecht op tafel. Ik serveer er lamsworstjes bij maar ook in combinatie met feta, verse geitenkaas of kip smaakt dit gerecht heerlijk. Kun je geen rode rijst krijgen gebruik dan zilvervliesrijst of wilde rijst.

Hoofdgerecht voor 4 personen

150 g rode rijst
1 bloemkool, in roosjes
7 el olijfolie
30 g geroosterde pijnboompitten
130 g geroosterde paprika’s (pot), afgespoeld
1 teentje knoflook, gepeld
3 el olijfolie
5 g basilicum
1 grote tomaat, in stukjes
¼ komkommer, in vieren gesneden plakjes
½ citroen
Extra nodig: bakplaat, bakmatje

Kook de rijst in ± 40 minuten in water met zout naar smaak gaar. Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Halveer de bloemkoolroosjes en leg ze op een met een bakmatje bekleed bakplaat. Bestrooi ze met versgemalen peper en zout naar smaak en bestrijk ze met 2 eetlepel van de olijfolie. Rooster ze in ± 25 minuten in de voorverwarmde oven beetgaar.

Pureer intussen de geroosterde paprika met de knoflook, de pijnboompitten en 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met versgemalen peper.

Pureer de basilicum met 2 eetlepels olijfolie. Schep de rijst op een schaal, verdeel de bloemkool, de tomaatstukjes en de komkommer erover.

Lepel er een beetje van paprikapesto en basilicumolie over. Knijp de citroen erboven uit. Serveer de geroosterde bloemkool met rode rijst en paprikapesto met lamsworstjes.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tips

• De overgebleven paprikapesto en basilicumolie smaken heerlijk bij een pasta met verse geitenkaas en tuinerwtjes.
• Heb je een restje over? Voeg er wat extra komkommer en tomaat aan toe, roer als er over is, restje paprikapesto en/of baslicumolie erdoor en eet het koud als een salade.