James Martin maakte een keer geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze zou ook zou maken en als ze onder de categorie lekker recept met mispels zouden vallen dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens eigenlijk niet noemen het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels!

Nagerecht voor 4 personen

400 g mispels (zie tip)
50 g boter
75 g suiker
1 kaneelstokje
4 flinke eetlepels crème fraîche of mascarpone
Extra nodig: ovenvaste en in de oven passende koekenpan

In dit recept ga ik uit van mispels waar de vorst nog niet overheen gegaan is en forceer ik dit door de mispels minimaal 24 uur in de diepvries te leggen.

Laat de mispels helemaal ontdooien. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Was de mispels in koud water en droog ze met keukenpapier.

Smelt de boter in de koekenpan en bak de mispels rondom kort aan. Neem ze uit de pan.

Houd 1½ eetlepel suiker achter en strooi de rest in het bakvet. Roer het goed door en voeg het kaneelstokje toe.

Schenk voorzichtig 75 ml heet water erbij en breng alles al roerende aan de kook. Laat de suiker op en halfhoog vuur smelten.

Leg de mispels terug in de pan en bestrooi ze met de rest van de suiker. Zet de pan in de voorverwarmde oven en rooster de mispels 10-15 minuten totdat ze openbarsten.

Neem de koekenpan uit de oven (pas op de steel is loeiheet!!). Verdeel de mispels met wat van de siroop over de bordjes. Schep er de losgeroerde crème fraîche of mascarpone bij en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd)
Oventijd: ± 15 minuten

Tips

• Als het nog niet gevroren heeft zijn mispels hard, wrang en melig van smaak. Door mispels minimaal 24 uur in de vriezer te leggen forceer je de vorst en kun je er dit lekkere mispeltoetje van maken.
• Je kunt het velletje eten maar haal wel eerst de 5 pitten uit de vrucht voordat je een mispel in je mond stopt. De pitten smaken namelijk wrang.
• Ook lekker met een klein stukje peren- of appeltaart of geef er een bol vanille roomijs bij.