Deze gin-tonic winegums met vlierbloesem stonden al een poos op de planning. Eigenlijk al sinds ik een recensie schreef over De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Dit boek zit nog vol post-its op pagina’s waar recepten staan die ik nog wil maken of die ik al gemaakt heb. Het blijft een erg leuk bakboek met tal van superlekkere recepten van allerhande zoetigheden. Eclairs, lolly’s, toverballen en dus ook de basis die ik gebruikt heb voor deze winegums met vlierbloesem.Er verschijnt binnenkort een nieuw kookboek van zijn hand, ik kan haast niet wachten….

Voor ± 27 stuks

½ schoongeboende citroen
7 blaadjes gelatine
olie om in te vetten
50 ml tonic
25 ml glucosesiroop
125 g rietsuiker
50 ml gin
1 grote vlierbloesemtuil of 2 kleine bloemtuilen met stuifmeelrijke bloemen
eventueel kristalsuiker
Extra nodig: siliconen mal met ± 28 kleine holletjes (of flexibele diepvriesmallen), suikerthermometer

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Vet de mal in met een beetje olie.

Doe de tonic met de glucosesiroop en de rietsuiker in een steelpan en verhit tot 150 °C.

Blus beetje bij beetje af met de gin en roer goed door. Verhit tot 120 °C.
Voeg het citroensap en de rasp aan de siroop toe. Pluk de vlierbloesembloemetjes boven de siroop van de steeltjes.

Knijp de gelatine uit en roer de blaadjes stuk voor stuk door de siroop. Schenk de siroop voorzichtig in de holletjes van de vorm(en).

Laat de gin-tonic winegums met vlierbloesem in minimaal 2 uur op kamertemperatuur uitharden.

Strooi de kristalsuiker op een bord, wip de winegums uit de mal en leg ze met de platte kant op de suiker. Wentel ze eventueel door de suiker of laat ze zo verder uitharden.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Wachttijd: ± 2 uur

Variatietips

Deze winegums kun je natuurlijk allerlei smaakjes meegeven. Maak ook eens echte wijngums van een zoete rode of witte wijn. Of maak vruchten winegums van bijvoorbeeld aalbessensap met wat rozenwater of frambozensap met sinaasappel. Natuurlijk kun je ook zelf een lekkere combinatie verzinnen!