Met dit kruidnoten recept om zelf kruidnoten te maken kun je vanmiddag al aan de slag! De kinderen zijn er al weken vol van, Sinterklaas is in aantocht en morgen komt hij aan in Nederland! Om alvast in de stemming te komen bakken we samen met de kinderen een grote berg van deze lekkere kruidnootjes.

200 g zelfrijzend bakmeel
125 g koude boter
100 g donkere basterdsuiker
1 el melk
2 el speculaaskruiden
extra nodig: bakplaat, bakpapier of bakmatje

Zeef het bakmeel met een mespunt zout boven een kom. Snijd de boter en met 2 messen in kleine stukjes door het meel. Voeg de suiker, de melk en de speculaaskruiden toe en kneed met koele hand tot een soepel deeg.

Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie, 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmatje.

Vorm kleine balletjes ter grootte van een knikker van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kruidnootjes in ± 15 minuten bruin en gaar.

Voorbereidingstijd: ± 10 minuten
Wachttijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Tips
• Rol het deeg uit tot een dikke pak van ± 1 cm dik. Snijd het deeg in vierkantjes, Zo is het voor kinderen makkelijke om pepernoten van gelijke grootte te maken!
• Met dit zelfde deeg kun je ook kruidnoten koekjes maken. Vorm er balletjes van 3-4 cm ø van en druk ze op het bakpapier met een vork plat. Bak ze in de voorverwarmde oven, afhankelijk van de dikte, in 20-25 minuten bruin en knapperig.