Dit recept voor een granolataartje met kwarkhangop hebben collega Janneke Philippi en ik samen ontwikkeld voor de Jumbo en sindsdien is het hier in huis één van onze ontbijt favorieten.

Recepten schrijven is vaak een uitdaging en regelmatig moet een recept meerdere malen getest worden omdat het maar niet wil lukken zoals jij het voor ogen hebt. Dit was zo’n recept. Het krokante bakje gaf steeds problemen, de eerste keer kregen we het niet goed uit de vorm en was het zo bros dat het bij de minste aanraking al uit elkaar viel. De tweede keer was het niet krokant genoeg en uiteindelijk na een derde keer testen waren we tevreden met het resultaat!

Zo’n krokant bakje combineert heel goed met de dikke romige kwark en vers fruit en staat nog steeds regelmatig bij ons op de ontbijttafel.

Ontbijt- of brunchgerecht voor 6 personen

1 beker volle kwark (500 g)
100 g fruit & zaden muesli
20 g bloem
2 el water
25 g vloeibare honing
1 groene kiwi
6 takjes rode bessen
Extra nodig: zeef, schone theedoek (zonder wasmiddelluchtjes), muffinvorm (6 holtes) + 6 cirkels van bakpapier (ø 12 cm)

Leg de zeef op een kom. Maak de theedoek vochtig en leg in de zeef. Schep er de kwark in. Laat de kwark 4 uur uitlekken.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Meng in een kom de muesli met de bloem, het water en de honing. Knip elke bakpapieren cirkel ca. 2½ cm in en druk het papier in de holtes van de muffinvorm.

Verdeel het mueslimengsel erover. Druk het met de bolle kant van een ingevette koffielepel goed tegen de rand en de bodem van de muffinholtes zodat bakjes ontstaan. Bak de granolabakjes in de voorverwarmde oven in 12 minuten goudbruin en krokant. Laat de bakjes in de holtes goed afkoelen en stevig worden. Neem de bakjes uit de muffinvorm.

Knijp nogmaals zoveel mogelijk vocht uit de kwark. Schep de hangop in de granolabakjes en zet ze op een schaal. Garneer met de kiwi en de rode bessen.

Bereidingstijd: 25 minuten (+ 4 uur wachten + 12 minuten oventijd)  

Tip
Serveer zo’n lekker granolataartje met kwarkhangop ook eens met ander zomerfruit!