Ik maak vanavond, voor het ultieme zomergevoel, deze lekkere groene aspergesalade met doperwtjes en gepocheerd ei met groenten uit eigen tuin en eitjes van mijn eigen kippen. Dat brengt op zo’n druilerige dag als vandaag toch een beetje de zon op je bord. De dressing is gemaakt met home made daslookpesto maar smaakt natuurlijk ook lekker met pesto gemaakt van basilicum, Parmezaan en pijnboompitjes.

Hoofdgerecht voor 2 personen

200 g groene asperges
200 g doperwtjes, (eventueel diepvries, ontdooid)
8 grote bladeren bindsla
1 avocado
1½ el (daslook)pesto
4 el extra vierge olijfolie
1 teentje knoflook, gepeld
1 dikke snede zuurdesembrood, in stukjes gesneden
1 el azijn
4 eieren

Schil zo nodig de onderste helft van de asperges en snijd elke asperge in drieën. Kook de doperwtjes en de aspergestukken 3 minuten in ruim water, giet ze af en spoel ze koud.

Was en droog intussen de sla en snijd de bladeren in dunne repen. Halveer de avocado, wip de pit eruit en schep het vruchtvlees uit de schillen. Snijd de avocado in stukjes.

Klop een dressing van de pesto en 2 eetlepels van de olijfolie. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de broodstukjes al omscheppend bruin. Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee. Schep de croutons uit de pan op een stuk keukenpapier.

Breng 10 cm water met de azijn aan de kook. Breek 1 ei boven een kommetje. Roer met een lepel tot een kolkje ontstaat en laat het ei erin glijden. Houd het water tegen de kook aan en pocheer het ei tot het wit gestold maar de dooier nog vloeibaar is. Schep het ei op keukenpapier en pocheer de andere eieren.

Verdeel de sla, de doperwten, de asperges, de avocado, de eieren en de croutons over een schaal. Lepel de pestodressing erover. Serveer de groene aspergesalade met doperwtjes en gepocheerd ei direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten