Hoe maak je een schnitzel? Je kunt natuurlijk kant en klaar gepaneerde schnitzels kopen maar je kunt hem ook zelf paneren. Dat is helemaal niet moeilijk en je schnitzel heeft een mooier en krokanter korstje dan de schnitzel die al een poosje gepaneerd in de vitrine bij de slager ligt. Ik gebruik meestal broodkruim of panko dan krijg ze een heerlijk wat grover korstje. Maar je kunt ook paneermeel gebruiken.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 ongepaneerde biologische varkens- of kalfsschnitzel
1 groot ei
2 el bloem
± 45 g broodkruim (zie tip), panko of paneermeel
40 g bakboter
4 plakjes citroen

Neem het vlees minimaal 15 minuten van te voren uit de koelkast. Klop de eieren in een diep bord los en voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Strooi de bloem in een ander diep bord en het broodkruim in een derde diep bord.

Wentel de schnitzels eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door het broodkruim. Druk het vlees goed in het paneermeel zodat het broodkruim de schnitzels goed bedekt.

Verhit in een ruime koekenpan de bakboter op een hoog vuur. Temper het vuur tot halfhoog. Leg de schnitzels voorzichtig in de pan en bak ze aan een kant mooi goudbruin.

Keer het vlees voorzichtig en bak ook de andere kant mooi goudbruin. Let op dat het niet te hard gaat en het paneerlaagje verbrandt. Zet het vuur anders nog wat lager.

Neem de schnitzels uit de pan en serveer ze met de plakjes citroen. Lekker met een groene salade en frieten.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Broodkruim en paneermeel maken
Voor broodkruim neem ik altijd oud witbrood dat ik grof maal in de keukenmachine. Het broodkruim laat ik dan uitgespreid op een stuk keukenpapier drogen. Ook mijn paneermeel maak ik zelf. Dit is een prima manier om oud brood op te maken. Ik snijd het brood in dobbelstenen en laat het brood goed drogen, bijvoorbeeld op de broodplank. Vervolgens maal ik het in de keukenmachine fijn en bewaar het in een goed afsluitbare voorraaddoos.