Voor deze hutspot met bruine boterjus maak ik een jus van boter. Als ik stamppot maak serveer eet ik die met een beetje jus. Heel af en toe heb ik een beetje jus over van een vorige dag maar vaak ook niet. Dan maak ik er een jus bij van roomboter. Door de boter eerst in de pan te bruinen en vervolgens af te blussen met bouillon of water krijg je toch een lekker sjuutje bij je stamppot.

Hoofdgerecht voor 2 personen

500 g winterwortels
300 g uien
600 g kruimig kokend aardappelen
1 kleine slagers rookworst
grove mosterd
zoetzure augurkjes
40 g boter
150 ml runderbouillon (eventueel van een tablet) of warm water
Extra nodig: aardappelstamper

Schil de wortels met een dunschiller, snijd ze in plakjes van ½ cm en halveer de plakjes. Pel en snijd de uien in boogjes. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte.

Doe de groenten met de aardappelen in een pan. Voeg zout naar smaak toe en zoveel water zodat de groenten en de aardappelen voor de helft in het water staan. Breng alles aan de kook en kook ze in 20-25 minuten gaar.

Wel intussen de rookworst. Breng in een pan water tegen de kook aan en laat de worst in ± 15 minuten door en door warm worden. Het water mag niet koken. Doe mosterd en augurkjes in een schaaltje.

Smelt de boter in een koekenpan en laat de boter lichtbruin kleuren. Neem de pan van het vuur en laat de boter iets afkoelen zodat het minder spat. Schenk voorzichtig beetje bij beetje de bouillon of het hete water erbij. Pas op voor spatten en dat het bakvet niet over de pan bruist.

Zet als alle bouillon of water is toegevoegd de pan weer aan het vuur en breng de jus aan de kook. Laat 1 minuut zachtjes koken. Schenk de jus door een zeefje in een schaaltje.

Giet de aardappelen en de groenten af maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de groenten met de aardappelstamper door elkaar en voeg een beetje van het kookvocht toe om een lekkere smeuïge stamppot te krijgen.

Serveer de hutspot met bruine boterjus met de rookworst, de mosterd en de augurkjes.

Bereidingstijd: ± 40 minuten

Variatietips

• In plaats van rookworst bij de hutspot te serveren kun je ook blokjes kaas door de hutspot stampen. Stamp dan 20 g boter door de hutspot en schep er 125 g in blokjes gesneden belegen kaas of verbrokkelde feta door. De boterjus kun je dan achterwege laten.
• Of strooi de kaas over de hutspot en laat hem onder een hete grill gratineren.
• Schep in plaats van de rookworst, uitgebakken magere spekreepjes door de stamppot.