December is bij uitstek de maand van de zoete lekkernijen. De oven draait op volle toeren en het hele huis geurt naar specerijen en zoet gebak. Traditionele Nederlands gebak zoals kruid- en pepernoten, gevulde speculaas en speculaasbrokken rond Sinterklaas om vervolgens over te gaan in gevuld kerstbrood, en kerstkransjes. Het jaar wordt afgesloten de oud & nieuw baksels uit de frituur. Oliebollen, zoete flappen en frituurtjes het krokante en zoete gebak die mijn oma en moeder ook altijd maakte. Maar het zijn niet alleen Nederlandse baksels ook zoete mincemeat tarteletjes en deze kerstkroon behoren tot mijn favorieten. Ik bak de kerstkroon meestal in de week voor kerst, zo heeft de gevulde cake de tijd om goed op smaak te komen.
Voor 1 vruchtencake
175 g boter + extra om in te vetten
175 g gele basterdsuiker
3 eieren
175 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl gemalen piment
175 g gedroogde vijgen, gehakt
175 g rozijnen
175 g gekonfijte kersen, gehalveerd
50 g gesuikerde gember, in stukjes
50 g blanke amandelen
50 g pecannoten, grof gehakt
50 g pistachenoten, grof gehakt
rasp van 1 limoen
6 el whisky
Voor de garnering:
4 el abrikozenjam
1 tl citroensap
100 g gemengde gedroogde vruchten
50 g ongezouten noten
extra nodig: tulbandvorm (ø 24 cm)
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Roer de boter met de gele basterdsuiker licht en romig. Voeg, een voor een, de eieren toe en klop na elk ei het beslag goed door. Spatel de gezeefde bloem met het bakpoeder, de kaneel, de kruidnagel en de piment door het beslag. Voeg de vijgen, de rozijnen, de gekonfijte kersen, de gember, de amandelen, de pecan- en pistachenoten, de limoenrasp en de whisky toe en spatel het door het beslag. Doe het mengsel over in de ingevette tulbandvorm en bak de cake in de voorverwarmde oven in ca. 1 uur gaar.
Voor de garnering:
Kook de jam met het citroensap en 1 eetlepel water 1 minuut en roer het door een zeef. Bestrijk de cake met een beetje van het mengsel en schep de rest door de gemengde gedroogde vruchten en de noten. Verdeel het mengsel over de cake.
Bereidingstijd: 20 min.
Oventijd: ca. 60 min.