De basis van deze kip met olijven, kappertjes en dadels komt uit Ottolenghi’s boek Simpel en heet daar Kip Marbella. Ik maakte het laatst als onderdeel Midden-Oosters buffet voor een man of twintig en het was zo vreselijk lekker dat ondanks dat de foto niet echt mooi gestyled is ik het toch met jullie wil delen. De combinatie van het zoete van de dadels en de melasse en het zilte van de olijven en de kappertjes is echt top! In het originele recept wordt de kip eerst 1-2 dagen gemarineerd. Maar ik liet de kip ‘slechts’ een halve dag marineren. Dat was al verrukkelijk dus kun je nagaan als je hem nog langer marineert. Ik heb een beetje mijn eigen draai aan het recept gegeven. De dadelmelasse die Ottolenghi gebruikt had ik niet in huis dus ik heb granaatappelmelasse gebruikt. En de kippenbouten werden kippenpoten.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 kg kippenpoten
3 teentjes knoflook, gesnipperd
6 takjes oregano
2 el rode wijnazijn
2 el olijfolie
75 g groene knoflookolijven zonder pit
50 g kappertjes
1½ el pekelwater van de kappertjes
100 g medjool-dadels
1 laurierblad
100 ml witte wijn
1 el granaatappelmelasse

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bestrooi de kippenpoten met versgemalen peper en zout en leg ze in een braadslede of ruime ovenschaal.

Verdeel er de knoflook, 4 takjes oregano, de rode wijnazijn, olijfolie, olijven, kappertjes, het pekelwater, de dadels en het laurierblad erover en meng alles met de hand goed door elkaar.

Roer de witte wijn en de granaatappelmelasse door elkaar en schenk het over de kip. Marineer de kip naar wens ½ – 1 dag afgedekt in de koelkast.

Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en braad de kip in ± 45 minuten bruin en gaar. Bedruip de kip tijdens de oventijd driemaal met het braadvocht. Voeg, als er teveel van het vocht verdampt tijdens de bereiding, een beetje heet water toe.

Controleer of de kip gaar is door in het dikke gedeelte van een poot te prikken. Als er helder vocht uit komt is de kip gaar. Verleng de bereidingstijd anders met nog 5 minuten.

Neem de schaal uit de oven. Leg de kip op een schaal en lepel de saus erover. Pluk de blaadjes van 2 takjes oregano boven de schaal eraf. Deze kip met olijven, kappertjes en dadels smaakt lekker met couscous.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 45 minuten

Tips
• Ottolenghi gebruikt in zijn recept dadelmelasse, een donkere dikke zoete stroop. Je kunt eventueel ook schenkstroop of appelstroop gebruiken. Ik heb granaatappelmelasse gebruikt. Dit is een dikke zoetzure stroop gemaakt van granaatappels. Heerlijk in salades en stoofgerechten. Maar ook over de labne of de ontbijtyoghurt met fruit en granen smaakt deze granaatappelmelasse erg lekker.
• Bestrooi het gerecht voor extra kleur met 3 eetlepels granaatappelpitten.