Kletskopjes met pinda’s zijn echt koekjes uit mijn jeugd. Mijn moeder bakte ze vaak. Dit recept heb ik dan ook van haar. Geschreven op een stukje papier dat ik vond in waarschijnlijk haar eerste kookboek, ‘Ik kan koken’ van P.J. Sarels van Rijn, directrice van de gemeentelijke industrie- en huishoudschool. De basis voor dit recept komt dus niet uit dit boek waar mijn moeder het vandaan had staat er niet bij. Wel staat er bij lekkere knapperige en zoete koekjes. Nu dat klopt als een bus want zoet zijn ze deze kletskopjes met pinda’s! Ik heb er nog wat gemalen koriander aan toegevoegd. Dat maakt deze krokante koekjes iets kruidiger van smaak.

Voor ± 45 koekjes

75 g zachte boter, op kamertemperatuur
200 g donkere basterdsuiker
50 g kristalsuiker
1-2 el water
100 g bloem
½ tl kaneelpoeder
½ tl gemalen koriander
mespunt zout
125 g ongezouten pinda’s
Extra nodig: mixer met gardes, bakplaat en 2 bakmatjes

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Doe de boter met de basterdsuiker en de kristalsuiker in een kom en mix alles door elkaar.

Voeg 1-2 eetlepels koud water toe om het mengsel iets plakkeriger te maken.

Voeg de bloem, het kaneelpoeder, zout en koriander toe en mix alles met de mixer door elkaar. Voeg de pinda’s toe en mix kort door elkaar.

Leg een bakmatje op de bakplaat en een bakmatje op de aanrecht verdeel met 2 theelepels kleine bergjes van het deeg op de bakplaat. Zorg voor een tussenruimte van ± 6-8 cm.

Schuif de bakplaat in de oven. Bak de kletskopjes 5-6 minuten in de voorverwarmde oven. De koekjes lopen uit en gaan borrelen. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen totdat je ze met een pannenkoekmes kunt oppakken. As deze koekjes elkaar, na het bakken, raken moet je de volgende hoeveelheid iets verder uit elkaar leggen.

Laat ze op een taartrooster verder afkoelen en stevig worden. Schuif het andere bakmatje met de bergjes deeg op de bakplaat en bak ook deze koekjes in 5-6 minuten bruin. Verdeel telkens bergjes op een bakmatje en ga door totdat al het deeg is opgebruikt.

Bewaar de afgekoelde kletskopjes met pinda’s in een goed afsluitbare trommel of voorraaddoos. Deze kletskopjes met pinda’s smaken lekker bij de koffie of thee maar ook als garnering op of bij een feestelijk dessert doen ze het goed.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 6 minuten per bakplaat

Variatietip

Kletskopjes met amandelen en oranjebloesemwater

Vervang de pinda’s door grof gehakte amandelen en voeg een paar druppels oranjebloesemwater toe.