Voor vandaag een recept van koffiefinanciers met noten en zoute karamel. Ik moest iets testen met zoute karamel en dan vind ik het zonde om dat weg te spoelen. Dus in combinatie met de noten van vorig jaar, die nu ook echt een keer op moeten omdat de volgende alweer van de bomen vallen, van die schattige kleine cakejes voor bij de koffie gemaakt. En ik moet zeggen wat een verrukkelijke ieniemienie gebakjes zijn het geworden! Financiers zijn rechthoekig van vorm en danken hun naam aan de kleine goudstaven waarnaar ze vernoemd zijn. Ik gebruik een speciale financiervorm van silicone, dat bakt heel mooi en je kunt ze er eenvoudig uitwippen. Heb je die niet, laat je daardoor niet weerhouden deze lekkere koffiefinanciers met noten en zout karamel te maken en gebruik gewoon een mini muffinvorm.

Voor 20 stuks

25 g gepelde walnoten
25 g hazelnoten
45 g boter
85 g kristalsuiker
30 g amandelmeel
30 g bloem
2 tl oploskoffie
2 eiwitten (M)
3 el gezouten karamel (zie tip)
Extra nodig: mixer met garde, plastic spuitzak, flexibele financiervorm of mini muffinvorm

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Rooster de noten 10 minuten in de voorverwarmde oven. Schud ze op keukenpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 220 °C.

Smelt de boter op een laag vuur en laat afkoelen. Roer de suiker met het amandelmeel, de bloem, de oploskoffie en een snufje zout door elkaar. Klop de eiwitten stijf. Schep het suikermengsel erop en spatel het door het eiwit. Voeg de afgekoelde boter toe en spatel het erdoor.

Doe het beslag over in een spuitzak. Verdeel het beslag over de holletjes van de financiersvorm. Bak de financiers in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten goudbruin en gaar.

Wrijf intussen de loszittende velletjes van de noten en hak de noten grof. Schep 2 eetlepels van de zoute karamel erdoor.

Neem de financiersvorm uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Wip de finaciers uit de vorm en bestrijk de bovenkant dun met zoute karamel. Verdeel het notenmengsel met 2 lepeltjes over de financiers. Bewaar de afgekoelde financiers in een afsluitbare doos of trommel.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ±10 minuten

Tip
Zoute karamel maken
Doe 60 g kristalsuiker met 1 eetlepel water in een steelpan en verwarm op een laag vuur zonder te roeren totdat de suiker gesmolten is. Laat de suiker zachtjes koken totdat hij goudbruin van kleur is. Wals de siroop afentoe zodat hij mooi egaal goudbruin kleurt. Verwarm intussen 90 g slagroom. Schenk het al roerende voorzichtig bij de gekarameliseerde suiker, pas op voor spatten, en roer goed totdat alle harde stukjes zijn opgelost. Voeg een mespunt zeezout toe. Laat een druppel karamel op een schoteltje vallen. Proef voorzichtig en voeg zo nodig nog wat zout toe. Neem de pan van het vuur en laat de zoute karamel helemaal afkoelen. Bewaar de afgekoelde karamel in ene afsluitbare pot in de koelkast.