Deze kruidkoek met pepernoten en chocolade staat deze maand ook in de Hello Jumbo het magazine van de Jumbo supermarkten. Hiervoor lagen er al in juli kruidnoten op mijn aanrecht en kwamen we toen al een beetje in Sinterklaassfeer. Superlekker was de kruidkoek geworden dus het recept ging naar de klant. Echter soms gaat er wel iets mis, in het magazine staat namelijk dat hij 30-35 minuten de oven in moet. Fout, fout fout… het moet 55 minuten zijn. Dus ik hoop maar dat veel lezers ook mijn facebookpagina en mijn site bezoeken want het zou zonde zijn als deze lekkere kruidkoek mislukt!

Voor 20 plakken

115 g zachte boter
1 el poedersuiker
2 eieren
200 g donkere basterdsuiker
250 g zelfrijzend bakmeel
2 el koekkruiden
1 tl kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
125 ml karnemelk
100 g kruidnoten
170 g witte chocolade, in stukjes
20 g smelt chocolade puur
1 tl melk
cakevorm inhoud 1½ l, mixer met gardes , 2 boterhamzakjes

Bestrijk de cakevorm met 15 g boter en bestuif met poedersuiker. Verwarm de oven voor tot 150 °C.

Klop 100 g boter met de basterdsuiker met de mixer in een kom door elkaar. Klop de eieren erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de koekkruiden, kaneel, nootmuskaat en ½ theelepel zout erboven en spatel het met de karnemelk, de kruidnoten en 150 g van de witte chocolade door het suikermengsel. Doe het over in de cakevorm en strijk het glad.

Bak de kruidkoek, in de voorverwarmde oven, in 55-60 minuten gaar. Een ingestoken satéstokje moet er droog uitkomen. Keer de vorm op een taartrooster en laat de kruidkoek helemaal afkoelen.

Smelt voor de garnering de pure chocolade au bain-marie (in een schaaltje boven een pannetje met water dat tegen de kook wordt aan gehouden). Schep de chocolade in een boterhamzakje (zie tip) en knip er een klein puntje af. Garneer de kruidkoek door het zakje al knijpend zigzag over de kruidkoek te bewegen.

Doe het zelfde met de witte chocolade maar smelt die samen met 1 theelepel melk. Laat de chocolade drogen en snijd de koek in plakken.

Bereidgingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 55 minuten

Tip
Als je het boterhamzakje in een glas of kopje hangt vul je het snel een makkelijk met gesmolten chocolade.