Dit lemoncurdtaartje met zwarte bessenjam valt bij ons altijd erg in de smaak! Dit soort taartjes zijn eenvoudig en redelijk snel te bereiden. Met een eenvoudig zandtaartdeeg, een pot lemoncurd en een lekkere jam heb je in ongeveer een uurtje een lekker taartje klaar.

Voor 8 punten

200 g zelfrijzend bakmeel
60 g basterdsuiker
1 zakje vanille suiker
80 g koude boter, in stukjes + extra om in te vetten
1 klein ei, losgeklopt
330 g lemoncurd*
350 g zwarte bessenjam
Extra nodig: bakpapier, vierkante lage vorm 23×23 cm, deegroller, bakparels of oude peulvruchten, aluminiumfolie

Vet de rand van de vorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Meng het bakmeel met de suiker, de vanillesuiker en een mespunt zout. Voeg de boter en het ei toe en kneed met een koele hand tot een soepel deeg. Voeg eventueel 1 eetlepel koud water toe als het deeg te droog is. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de bodem en de rand met het deeg. Snijd de overhangende randjes eraf. Prik de deegbodem met een vork op diverse plaatsen in. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 175°C. Leg een stuk bakpapier in de vorm en verdeel bakparels over de bodem. Bak de taartbodem ± 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem het bakpapier met de bakparels uit de vorm, dek de vorm af met aluminiumfolie en bak de bodem in nog 15-20 minuten lichtbruin en gaar. Neem hem uit de oven en laat de bodem in de vorm op een rooster afkoelen.

Neem de bodem voorzichtig uit de vorm. Verdeel de lemoncurd over de afgekoelde bodem en strijk de jam erover uit. Serveer de taart direct of zet de taart tot gebruikt in de koelkast. Snijd de taart in 8 punten. Serveer dit lemoncurdtaartje met zwarte bessenjam naar wens met slagroom of een lepel Griekse volle yoghurt.

Tips
* Lemoncurd is in potten te koop bij de supermarkt
• Ik heb mijn eigen zelfgemaakte zwarte bessenjam gebruikt. Maar het taartje smaakt ook heerlijk met bramen-, frambozen- of aardbeienjam.