Deze luchtige citroencake of lemon drizzle cake bak ik graag omdat hij snel klaar en eenvoudig te maken is. Ooit maakte ik hem voor het eerst, In een bakspecial in het BBC Good Food magazine stond in een Mary Berry special het recept van haar lemon drizzle cake. Sindsdien is het een van onze favorieten!

Voor ± 12 stukjes

3 grote eieren
175 g zelfrijzend bakmeel
175 g witte basterdsuiker
175 g zachte boter
2 tl bakpoeder
1 citroen, schoongeboend, schil geraspt en uitgeperst
100 g kristalsuiker
Extra nodig: mixer met gardes, ingevette vierkanten bakvorm inhoud ± 900 ml

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop met de mixer de eieren, het bakmeel, de basterdsuiker, de boter, het bakpoeder en de citroenrasp tot een egaal beslag.

Doe het beslag over in de ingevette vorm en bak de cake in de voorverwarmde oven in ± 45 minuten goudbruin en gaar. De randen laten van het blik los en de bovenkant voelt bij lichte druk luchtig aan. Vindt je hem nog te zacht aanvoelen verleng de baktijd dan met nog 5 minuten.

Neem de cake uit de oven en zet de vorm op een taartrooster. Maak intussen de citroendrizzle. Roer de suiker met het citroensap door elkaar en verdeel het over de warme bovenkant van de cake.

Laat de cake afkoelen en snijd met een mesje langs de zijkanten zodat de cake mooi los komt. Snijd de cake in ± 12 stukjes. Deze luchtige citroencake of lemon drizzle cake is na een dag of 2 het allerlekkerst maar krijgt bij ons zelden de tijd om zo lang te staan…

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 45 minuten

Variatietips

• Vervang voor een luchtige sinaasappelcake de citroen door een halve sinaasappel.
• Voor een limoencake gebruik je 2 limoenen.
• Of maak de cake eens met vervene. Voeg een eetlepel of 4 fijngesneden verveneblaadjes toe. Top de cake af met het citroenmengsel.