Voor wie zich afgelopen week op de dulce de membrillo heeft gestort geef ik jullie een leuk recept van membrillo bonbons. Deze lekkere kleine bonbonnetjes zijn heel eenvoudig en snel te maken. Zo maak je in een handomdraai iets lekkers bij de koffie of thee! Door ze te bestrooien met chilivlokken of cacaonibs geef je ze een extra pittige smaak of krokante bite. Je kunt met dit recept ook van gedroogd fruit zoals stukjes gedroogde ananas, gember of gedroogde abrikozen bonbons maken.

Voor 14 stuks

40 g pure chocolade, in stukjes of chocolade callets
1 stuk dulce de membrillo van ± 4 x 12 cm
1 tl chilivlokken
Extra nodig: eventueel een au bain mariepan, bakpapier

Smelt de helft van de chocolade in de au bain mariepan of in een vuurvaste schaal boven op een steelpan met water dat tegen de kook wordt aan gehouden. Neem de pan of schaal van de steelpan en voeg de rest van de chocolade toe. Roer totdat alle chocolade gesmolten in.

Snijd met een natgemaakt mes de membrillo in 14 stukjes en haal ze stuk voor stuk door de gesmolten chocolade. Neem ze met een vorkje uit de chocolade en laat ze kort uitlekken. Leg ze op het bakpapier. Bestrooi de stukjes met chilivlokken en laat de membrillo bonbons drogen.

Bereidingstijd: ± 15 minuten + drogen

Variatietips
• Bestrooi de membrillo bonbons in plaats van de chilivlokken met gehakte cacaonibs.
• Smelt 20 g in stukjes gebroken witte chocolade (in een plastic boterhamzakje in een beetje heet water) knip er een puntje af en beweeg het, terwijl je in het zakje knijpt, zigzag over de bonbonnetjes.

Tempereren
Doordat je eerst een gedeelte van de chocolade smelt en hem terug koelt naar 40-45 °C door er de rest van de chocolade door te roeren krijg je een beter resultaat. Zo wordt de cacaoboter in stabiele kristalvorming gebracht en daardoor krijgt de chocolade de gewenste hardheid en glans en zal je bonbonnetje niet bij de eerste aanraking al smelten. Je kunt ook de chocolade in een keer smelten en hem uitgieten op een marmeren plaat en dan door spatelen de temperatuur terug brengen naar 40-45 °C (tempereren).