Deze nasi goreng met kip is een ode aan mijn vader. Vandaag 22 juni is zijn geboortedag en hij was dol op de Indonesische keuken. Als we Indonesisch aten, en dat gebeurde best vaak, kookte mijn vader en moeder samen. Heerlijk Indonesische gerechten als sambal goreng telor, sambal goreng boontjes, ayam pedis en ayam kecap, saté kambing, sajoer lodeh, rendang en gado gado stonden regelmatig bij ons op tafel. Maar ook ‘gewone’ bami en nasi goreng werd regelmatig gemaakt.

Het allerlekkerste vonden wij natuurlijk de kroepoek. Van die roze velletjes die in de hete olie opzwelde tot enorme krokante plakken. Nog steeds kook ik graag gerechten uit de Indonesische keuken. Mijn moeder haar Indonesische kookboek staan vol vette vlekken in mijn boekenkast. Alleen samen met mijn ouders genieten van zo’n lekkere maaltijd dat gaat helaas niet meer. Maar ik ben dankbaar dat ze mij de liefde voor koken en goed eten hebben meegegeven. We zijn een familie van lekkerbekken en dat is mede dankzij de aandacht, liefde en het plezier dat mijn ouders hadden in het bereiden en met elkaar genieten van lekker eten.

Hoofdgerecht voor 4 personen

400 g witte rijst
6 el arachideolie
2 uien, fijngesnipperd
3 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stukjes trassi ter grootte van een erwt
300 g kippendijfilet, in kleine stukjes
¼ witte kool, in dunne reepjes
5 grote bospenen, geschild en in dunne plakjes
2 preien, in ringen
2-3 tl sambal oelek
1 el ketoembar (gemalen koriander)
2 tl djinten (gemalen komijn)
1 tl laos
1 tl koenjit (kurkuma)
2 kemirinoten, fijngeraspt
1-2 el sambal oelek
2-3 el ketjap manis
100 g taugé
4 eieren
1 el grof gesneden koriander
atjar
kroepoek

Kook de rijst in afgepast water (zie tip) en een snuf zout volgens de bereidingswijze op de verpakking. Spreid de rijst uit en laat hem afkoelen. Of kook de rijst een dag van tevoren.

Verhit intussen 3 el van de olie in een grote wok of braadpan en fruit de ui met de gemberwortel, de knoflook en de fijngewreven trassi 5 minuten op een halfhoog vuur.

Voeg de kipstukjes toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee. Voeg de kool, wortel, prei, ketoembar, djinten, laos, koenjit en kemiri toe en roerbak alles 7 minuten al omscheppend net gaar.

Schep in gedeelte de rijst erdoor, voeg de ketjap en de sambal toe en bak alles al omscheppend totdat de nasi goed warm is.

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en breek de eieren erboven. Laat het wit stollen en schep met een grote lepel hete olie over de eieren. Neem de eieren uit de pan als het wit om de dooier blazen begint te krijgen.

Schep de nasi op een grote schaal. Leg de eieren erop en bestrooi met de koriander. Lekker met kroepoek en atjar.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Lekker ontbijtje

In Indonesië wordt nasi goreng (gebakken rijst) als ontbijt gegeten. De nasi goreng wordt gemaakt van een restje rijst van de vorige dag en ik moet zeggen toen in op Bali was beviel mij zo’n ontbijt heel goed. Dan wordt de nasi (rijst) heel eenvoudig gebakken met een pasta gemaakt van bijvoorbeeld sjalot, gemberwortel, knoflook, rode peper en trassi en wordt er naar wens wat fijngehakte bosui door geschept en een gebakken eitje bij geserveerd

Tips
• Nasi goreng betekent gebakken rijst. Dat is ook wat je krijgt voor ontbijt. Niet zoals het recept hierboven. Zo maak je er een lekkere hoofdgerecht van. Je kunt de nasi goreng ook zonder kip bereiden en er dan een zelfgemaakte kipsaté met pindasaus bij serveren.
• Je kunt lekker variëren met de groenten. Bloemkoolroosjes, sperziebonen, bosui smaken ook prima in de nasi goreng.