Dit keer een feestelijk oranjekoeken met muesli recept. De koker Holland muesli van MyMuesli met heerlijke muesli met gedroogde friszure duindoornbessen, die ik onlangs toegestuurd kreeg, nodigde heel erg uit om iets lekkers voor Koningsdag mee te maken. In deze koeken heb ik olijfolie in plaats van boter gebruikt en honing heeft de suiker vervangen. Met het anijsachtige smaakje van de venkel en de mooie oranje zigzag garnering is het een eenvoudig te maken en lekkere oranjekoek voor Koningsdag geworden.

Voor ± 25 koekjes

150 ml olijfolie
100 ml oranjebloesemhoning
2 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel
2 tl venkelzaad
100 g ongezouten gemengde noten, grof gehakt
150 g muesli
40 g poedersuiker
2-3 tl Turkse yoghurt
oranje (of rode en gele) kleurstof
extra nodig: mixer met gardes, bakplaat bekleed met bakpapier, plastic boterhamzakje

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop met de mixer met gardes de olie met de honing totdat het mengsel gaat emulgeren en goed gemengd is. Voeg het ei toe en klop tot alles tot een dik egaal mengsel.

Spatel het bakmeel, een snufje zout, het venkelzaad, de noten en de muesli erdoor. Schep met 2 lepels kleine bergjes van het dikke plakkerige deeg op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze met een met en beetje water vochtig gemaakte vinger uit tot grof gevormde cirkels van ± 5 cm.

Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ± 12 min. goudbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen. Ga door met bakken totdat al het deeg in opgebruikt.

Roer de poedersuiker met de yoghurt tot een dik papje. Voeg eerst 2 tl van de yoghurt toe en zo nodig nog wat extra yoghurt. Breng het glazuur op kleur met de kleurstof. Voeg, als je oranje glazuur maakt van gele en rode kleurstof, eerst gele kleurstof toe en daarna een heel klein mespuntje rode.

Doe het glazuur over in het boterhamzakje en knip er een piepklein puntje af. Spuit zigzaggend het glazuur over de afgekoelde koekjes.

Bereidingstijd: ± 30 minuten (+afkoelen)

Tip
Maak deze oranjekoeken met muesli een dag van tevoren, de volgende dag zijn ze nog lekkerder!