Boerenkool is een echte wintergroente en dit Pasta met boerenkool, Parmezaan en citroen recept laat zien dat deze gezonde groente het meer in zich heeft dan alleen het oer-Hollandse stamppotgerecht met rookworst. Want de meest bekende verwerking van boerenkool is natuurlijk als in de boerenkoolstamppot.
Helaas wordt deze groente steeds minder vers aan de stronk verkocht. Bij supermarkten kun je alleen maar gesneden boerenkool verpakt in plastic kopen. En zelf op de markt ligt boerenkool vaak al kant en klaar versnipperd in plastic zakken op de kraam.
Normaal gesproken heb ik boerenkool in de moestuin staan waar ik de hele winter van kan eten. Afgelopen zomer was er helaas een enorme explosie van rupsen van het Koolwitje en die hebben, in een onbewaakt ogenblik, gesmuld van mijn boerenkoolplanten. Gelukkig verkopen ze bij ons op de markt wel boerenkool aan de stronk!

Hoofdgerecht voor 2 personen

600 g boerenkool aan een stronk
1½ el olijfolie
125 g magere spekreepjes
175 g tagliatelle
1 grote rode ui, in dunne partjes
1 teentje knoflook , gesnipperd
175 ml groentebouillon (event. van tablet)
½ citroen
20 g Parmezaanschilfers
Extra nodig: keukenmachine

Ris het groene blad van de stengels en was ze goed in ruim koud water. Droog ze in een slacentrifuge of laat ze goed uitlekken. Hak de heft van de boerenkool fijn in de keukenmachine en snijd de andere helft grof.

Verhit de olie in een ruime pan of wok en bak de spekreepjes uit. Schep ze uit de pan en houd ze apart. Kook de pasta in ruim water met zou volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Fruit de ui met de knoflook, op een halfhoog vuur, in ca. 3 min. glazig. Schep de boerenkool erdoor en bak al omscheppend 3 min. mee. Voeg de groentebouillon toe en verwarm alles al omscheppend totdat de boerenkool mooi heldergroen van kleur en beetgaar is.

Schep de afgegoten pasta erdoor en breng alles op smaak met versgemalen peper en eventueel zout. Verdeel over de borden en knijp de citroen erboven uit. Bestrooi met de Parmezaanschilfer en serveer direct. Lekker met een tomatensalade.

Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Weetje: van 600 g boerenkool aan de stronk houd je ongeveer 425 g over. Gooi de stelen niet weg maar gebruik ze met nog wat ander (gewassen) afsnijdsels van verse groenten als prei, ui en wortel om een lekkere groentebouillon van te trekken.