Voor deze pistachecake met frambozen en vanille gebruikte ik lekkere zoete frambozen uit de tuin. Het frambozenseizoen loop nu wel een beetje af maar ook als er geen frambozen meer zijn kan ik deze lekkere cake maken. Ik gebruik dan appel of peer als vulling.

Voor ± 12 punten

140 g gepelde pistachenoten
140 g zachte boter
130 g fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren, op kamertemperatuur
140 g zelfrijzend bakmeel
200 g frambozen
poedersuiker
Extra nodig: springvorm (ø 24 cm), bakpapier, keukenmachine, mixer met garde(s)

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rooster de pistachenoten 7-10 minuten in de voorverwarmde oven. Schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen.

Bekleed de boden van de vorm met bakpapier en vet de rand in. Maal de afgekoelde noten in een keukenmachine fijn.

Klop de boter met de suiker en de vanillesuiker lichtgeel en romig. Voeg stuk voor stuk de eieren toe en voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop het mengsel lichtgeel en luchtig.

Spatel het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en de gemalen pistachenoten erdoor. Verdeel de helft van het beslag over de boden van de vorm.

Houd 8 frambozen apart en verdeel de rest over het beslag. Verdeel de rest van het beslag erover, verdeel de achtergehouden frambozen erover en druk ze iets in het beslag.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak de cake 10 minuten op 180 °C. Verlaag de temperatuur naar 150 °C en bak de cake in ± 40 minuten lichtbruin en gaar. Een ingestoken satéstokje moet er droog uitkomen.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 50 minuten

Variatietip
Deze cake smaakt ook heerlijk met gemalen amandelen of hazelnoten in plaats van pistachenoten. Vervang de frambozen eens door stukjes appel, peer, nectarine of perzik. Of gebruik blauwe bessen of bramen.