Deze pittige boerenkoolstamppot met gewokte boerenkool is een heerlijke variatie op onze traditionele boerenkool met worst. Lekker pittig door het gebruik van el andaluskruiden en het zoetzure van mijn zelfgemaakte barbecuesaus smaakt er heerlijk bij.

Voor 2-3 personen

700 g boerenkool aan de stronk of 450 g gesneden boerenkool
750 g kruimig kokende aardappelen, geschild
3 el olijfolie
1 rode ui, in dunne partjes
5 teentjes knoflook, gesnipperd
300 g kippendijfilet
2 tl el andaluskruiden of gerookte paprikapoeder
2 uien, gesnipperd
4 el (zelfgemaakte) barbecuesaus
extra nodig: eventueel keukenmachine en aardappelstamper

Ris het boerenkoolblad van de stelen, was het blad en laat het goed uitlekken of droog de groente in een slacentrifuge. Hak de boerenkool grof (eventueel in een keukenmachine). Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Verhit ½ el van de olie in een koekenpan en fruit de rode ui met 1/3 deel van de knoflook op een halfhoog vuur al omscheppend glazig. Schep ze uit de pan.

Verhit 1 el van de olie in een koekenpan en bak de met ½ tl el andaluskruiden en peper en zout bestrooide kip aan beide kanten bruin. Temper het vuur, voeg 250 ml heet water en de barbecuesaus toe en laat de kip, met een deksel op de pan, op een laag vuur zachtjes gaar stoven.

Verhit intussen 1½ el van de olie in een wok en roerbak de gesnipperde ui met de rest van de knoflook op een halfhoog vuur lichtbruin en glazig. Voeg de boerenkool en 1 tl van de el andaluskruiden toe en bak de groente al omscheppend tot deze heldergroen van kleur en beetgaar is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Giet de aardappelen af maar vang 150 ml van het kookvocht op. Stamp of prak de aardappelen grof en schep ze door de boerenkool. Voeg naar wens een beetje van het opgevangen kookwater toe. Leg de kip erop en lepel er een wat van de saus over. Verdeel de uien erover en geeft de rest van de saus er apart bij.

Bereidingstijd: (met boerenkool aan een stronk) ca. 35 minuten

Tip: liever zonder vlees? Vervang de kip dan door blokjes tempeh.