Deze plakkerige boterkoek was mijn moeder’s wondermiddel. Als mensen ziek zijn wordt er steevast kippensoep voorgeschreven maar als mijn moeder op ziekenbezoek ging nam ze altijd een zelfgemaakte boterkoek mee. Met echte boter bereid en daardoor lekker veel ‘kalootjes’. Of waren het ‘kilootjes’? Door de zieken werd het in ieder geval zeer gewaardeerd. Een heerlijke verrassing met een harde rand, een lekkere smeuïge en plakkerige binnenkant en een goudgele bodem. En het allerbelangrijkste gemaakt met roomboter! Ik vind het in ieder geval de allerlekkerste boterkoek!
Voor 30 stukjes
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Oventijd: ca. 25 minuten
300 g tarwebloem
175 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 klein of een ½ groot ei, losgeklopt
200 g koude roomboter, in stukjes
Extra nodig: mesjesvorm (boterkoekvorm) ø 22 cm
Verwarm de oven (hetelucht) voor tot 175 °C. Meng de bloem met een mespunt zout, de basterd en vanillesuiker in een kom. Houd 1 el van het losgeklopte ei achter en kneed de rest met de boter door het bloemmengsel. Vorm er een bal van en druk hem uit in de bakvorm.
Schenk de rest van het ei op het deeg en strijk het deeg met de bolle kant van een lepel glad en gelijktijdig het ei uit over het deeg. Trek met de tanden van een vork strepen in het deeg en giet het overtollige ei eraf. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek in ± 25 minuten goudbruin.
Neem de vorm uit de oven en zet hem op een taartrooster. Strijk met de bolle kant van een lepel over de boterkoek zodat hij lekker plakkerig wordt. Laat de boterkoek iets afkoelen en draai het mes voorzichtig rond.
Laat de boterkoek in de vorm afkoelen en draai het mes tijdens het afkoelen een paar maal rond. Snijd de boterkoek in stukjes en wip ze met een vork uit de vorm. Bewaar de afgekoelde boterkoek in een trommel.
Tip
Heb je een keukenmachine dan kun je het deeg ook in de machine maken. Alle droge ingrediënten in de kom met het mes doen en eerst even kort draaien zodat alles goed gemengd is. Vervolgens de boter en het ei toevoegen en de machine laten draaien tot een samenhangend deeg. Niet te lang want dan wordt het deeg te warm en zacht. Kort met de hand na kneden kan soms nodig zijn.
Smaakvariatietips
Vervang de vanillesuiker door de rasp van 1 schoongeboende limoen of citroen of van ½ sinaasappel.
Garneertips
• Druk na het trekken van de streepjes halve amandelen in het deeg. Bestrijk ook de amandelen met ei.
• Vervang het ei door 8 el fijngehakte stemgember en 3 el gembersiroop (uit de pot de stemgember) en verdeel dit over het deeg. Streepjes treken is dan niet nodig.
• Garneer de boterkoek zoals op deze foto en verdeel de koek in drie gelijke delen. Garneer 1 punt met amandelen, 1 deel met stemgember en laat 1 deel naturel.