Voor deze lekkere preirisotto met Parmezaanse kaas zonder vlees heb je maar 8 ingrediënten nodig. En grote kans dat je er ook al een stel in huis hebt. Prei hoort echt bij de wintergroenten en smaakt ook prima in dit typisch Italiaanse gerecht. Mijn ervaring is, dat zelfs de kinderen deze risotto erg lekker vinden. Zo happen ze een behoorlijke portie groente weg!

Hoofdgerecht voor 2 personen

500 g prei
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
200 g risottorijst (bijv. Arborio of Carnaroli)
100 ml witte wijn
600 ml groentebouillon
60 g Parmezaanse kaas

Snijd de prei in de lengte in, was de prei goed en snijd de prei in ringen. Gebruik ook het groene gedeelte.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui met de knoflook 5 minuten op een halfhoog vuur. Schep de rijst erdoor en bak de korrel totdat ze glazig zien. Schenk de wijn erbij en breng alles aan de kook.

Schep de prei erdoor en voeg ¼ deel van de bouillon toe. Breng alles al roerende aan de kook. Voeg weer ¼ van de bouillon toe en breng weer aan de kook. Ga door totdat alle bouillon is opgebruikt en laat de risotto op een heel laag vuur (op een vlamverdeler) in ± 15 minuten net gaar koken.

Roer de risotto regelmatig om. En voeg zo nodig nog een beetje extra bouillon toe.

Rasp intussen de kaas fijn. Neem de pan van het vuur, roer en 30 g van de Parmezaanse kaas door de risotto en laat de risotto nog even met de deksel op de pan staan.

Serveer de preirisotto met de rest van de kaas en bestrooi naar wens met versgemalen peper.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
Schil met een dunschillertje wat schilfers van de kaas en garneer de risotto ermee.

Variatietips
Maak ook eens risotto met witlof, boerenkool of andijvie. Voeg eventueel voor iets meer pit chilivlokken naar smaak toe. Met geraspte belegen of extra belegen kaas in plaats van Parmezaan krijgt de risotto een lekkere Hollandse twist.