Quiche en hartige taart wie wordt daar nu niet blij van. Vaak eenvoudig te maken, goed voor te bereiden, veel variatiemogelijkheden en altijd lekker! En voor wie moeite heeft met de variatie en blijft hangen in de quiche Lorraine is er nu Quiche & hartige taart. Een klein handzaam kookboek met 33 hartige (en zoete) recepten voor quiches en hartige taart in allerlei variaties staat achter op de omslag.

In het boek vind je inderdaad een groot aantal hartige quiches en 3 zoete varianten. De basis voor de meeste taarten is één van de drie korstdegen die in het eerste hoofdstuk omschreven zijn. Een basisdeeg, een korstdeeg met zaden en kruiden en een zoet korstdeeg. Verder een klein hoofdstuk met tips en dan gaat Marion Flipo los.

In de meeste quiches in dit kookboek worden goed verkrijgbare kazen als emmentaler, gorgonzola en Parmezaan gebruikt. De receptuur is duidelijk en de taarten stuk voor stuk goed maakbaar maar wel net even anders dan de standaard hartige taarten.

Van een traditionele quiche Lorraine en een quiche gerookte zalm-broccoli tot wat spannender taarten als een quiche met gekarameliseerde ui en schapenkaas. Maar ook een Noord-Franse witlof-maroilles quiche gemaakt met maroilles, een Franse gewassen korstkaas die zijn naam dankt aan zijn afkomst, het Noord-Franse dorpje Maroilles. Hier wordt dit sterk geurende koemelkkaasje al eeuwen in de abdij gemaakt.

Ook leuk is de Baskische quiche met paprika ossau-iraty een halfharde schapenkaas uit de Pyreneeën. Die je overigens ook prima kunt maken met een Hollandse belegen schapenkaas. Voor de quiche met Brocciu (spreek je uit als broetsj) uit Corsica gebruik je gewoon een ricotta.

Quiche en hartige taart is een leuk kookboek voor iedereen die van dit soort hartige baksels houdt en een keer iets anders wil proberen!

Quiche & Hartige taart van Marion Flipo, uitgeverij Good Cook, ISBN 978 94 6143 198 1, € 8,95.